Unieke koninklijke objecten uit de tijd van Napoleon in Kasteel Hoensbroek

Eresabel Prins Willem I
Eresabel Prins Willem I
Foto: Kasteel Hoensbroek

Het komt niet vaak voor dat stukken uit de collectie van de Koninklijke familie Den Haag verlaten, maar de komende maanden is er een aantal te bewonderen bij Kasteel Hoensbroek.
Zo zijn er de originele landkaarten van Napoleon die hij gebruikte tijdens de Slag bij Waterloo. De slag wordt gezien als mijlpaal in de geschiedenis van ons koninkrijk. De onbesuisde held Prins Willem I vocht mee op het slagveld. Zijn pelsjasje hangt nu in Kasteel Hoensbroek samen met de eresabel die hij in 1813 als blijk van dank van de Engelsen kreeg.

Deze bijzondere stukken – en nog veel meer – zijn onderdeel van ‘LIMBURG, ONBEGRENSD?’: twee tentoonstellingen over het ontstaan van Limburg en de Limburgse identiteit.
Nog te zien in Kasteel Hoensbroek tot en met 13 januari 2019.

Limburg als lappendeken

De tentoonstelling Heers & Verdeel vertelt het verhaal over de lappendeken die Limburg door de eeuwen is geweest. Over de bewogen ontstaansgeschiedenis van Limburg. Het beste voorbeeld daarvan is het verhaal van de Limburger Dirk Coenjaerts. Hij werd in 1752 in het dorp Sibbe geboren en wisselde in de 91 jaar dat hij leefde, maar liefst zes keer van nationaliteit. Hij was Oostenrijker, Fransman, Nederlander en Belg. De aanleiding van Heers & Verdeel is een bijzondere collectie landkaarten van de inmiddels overleden privéverzamelaar en oud-burgemeester Jo Smeets. De landkaarten en objecten in deze tentoonstelling vertellen stuk voor stuk een verhaal over de prille identiteit van een jonge provincie.

Thuis in Limburg?

Is die bewogen geschiedenis van invloed geweest op de Limburgse cultuur? En zo ja, hoe dan? De tentoonstelling DNA van Limburg prikkelt de bezoeker om op interactieve wijze na te denken over de betekenis van Limburger zijn. Wie ben ik, wat maakt mij tot mij? Wat bindt ons en wat hebben we nodig om ons ergens thuis te voelen? Deze tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Vredeseducatie en was eerder te zien in het Limburgs Museum in Venlo.

Educatie en groepsbezoeken

Speciaal voor mbo-studenten, inburgeraars en nieuwkomers die NT2-taalcurssen volgen is er voor DNA van Limburg een educatief pakket samengesteld, ontwikkeld door het Limburgs Museum in samenwerking met Stichting Vredeseducatie. Het is een interactieve, zelfsturende werkvorm waarbij leerlingen in tweetallen een educatieve route volgen met opdrachten en vragen. Ook zijn er groepsbezoeken mogelijk onder leiding van een gids.

Bezoek inbegrepen in regulier ticket

De entree voor beide tentoonstellingen is inbegrepen in een regulier ticket. Dat betekent dat tot en met 13 januari bezoekers niet alleen beide tentoonstellingen kunnen bezoeken maar ook een van de mooiste kastelen van Europa. Eventueel uitgebreid met een spannende kasteeltocht. Een bezoek is overigens ook interessant voor niet-Limburgers.
Speciaal voor gezinnen heeft Kasteel Hoensbroek een voordelig familieticket.
Tickets zijn online te bestellen via www.kasteelhoensbroek.nl.