‘Vleddig’ presenteert 30 september eerste CD in Cultuurhuis Heerlen

Foto: Vleddig

Regionale en lokale radiostations besteden regelmatig aandacht aan dialectpop. Ook de aanvoer vanuit productiemaatschappijen is de laatste jaren flink gegroeid. Dat is helaas niet terug te zien bij live-evenementen.

Live gespeelde dialectmuziek

Als voorbeeld: Het Limburgs dialect klonk voor het eerst in 1983 op een landelijk popfestival dat in Limburg wordt georganiseerd. De Janse Bagge band speelde toen op Pinkpop. Enkel Rowwen Heze heeft er daarna nog live dialect gezongen.
De Limburgse band Vleddig wil daar iets aan doen en start een ludieke campagne rond hun eerste CD. Die CD wordt zondagmiddag 30 september 2018 uitgereikt aan L1 DJ Tim op het Broek en concertpromotor Theo ‘The Rock’ Samson.

Vleddig

Jo Janssen, bassist van Vleddig: “Live gespeelde dialectmuziek dreigt volledig te verdwijnen uit Limburg. Tape-acts en coverbands hebben de overhand bij oktoberfeesten en carnaval. Grotere popevenementen mijden dialect-bands in hun programmering, waardoor veel talentvolle artiesten er het bijltje bij neergooien en noodgedwongen op het Engels of Nederlands overstappen, of er zelfs helemaal de brui aan geven. Er is ook geen regionaal (overheids)beleid dat dialectmuziek op grote podia een steuntje in de rug geeft.”
Frans Hermans, gitarist/zanger van Vleddig vult aan: “Het Limburgs dialect leent zich niet alleen prima voor de gezellige feesttentdeuntjes of carnavalshits, maar ook voor het stevigere rockwerk en dergelijke. Livefestivals kunnen zo van kwalitatief verantwoorde Limburgse klanken voorzien worden.”
Jo en Frans hebben het in dit geval niet over bekende covers voorzien van Limburgse teksten, maar over geheel nieuwe liedjes geschreven in het Limburgs dialect.

“Dao kriege v’r zeik mit”

De CD die ter promotie wordt uitgebracht, draagt de titel “Dao kriege v’r zeik mit”.

Vleddig plant de komende tijd enkele ludieke acties om hun doel in de publiciteit te brengen.
Iets meer weten? Kom dan zondag vanaf 14.30 uur naar de CD-presentatie in Cultuurhuis Heerlen aan de Sittarderweg 145 te Heerlen.

Reacties