Film van Provincie: ‘Heerlen; een stad die urban ademt’

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Provincie Limburg brengt met een aantal korte films in beeld hoe steden en gemeenten op dit moment in ontwikkeling zijn. Onlangs verscheen een film over Heerlen.
“Een voormalige mijnwerkersstad die het rauwe randje uit het verleden niet verdringt, maar juist gebruikt om de toekomst aantrekkelijk te maken. De stad is innovatief, jong en creatief, onaf en op veel plekken is volop ruimte om te experimenteren met nieuwe concepten”, aldus de Provincie.

Heerlen; een stad die urban ademt

Heerlen zet niet alleen in op de recente geschiedenis. De stad kende al stedelijke bebouwing in 400 na Christus. Het bewijs daarvan is te vinden in het Thermenmuseum. Daar ligt een van de grootste archeologische monumenten uit de Romeinse tijd in Nederland: het badhuis. De restanten zijn onlangs gerestaureerd. Poppodium de Nieuwe Nor wordt uitgebreid; een groot project dat mede tot stand komt in samenwerking met transformatiemotor IBA Parkstad. De Nieuwe Nor krijgt een nieuwe zaal erbij waardoor breder geprogrammeerd kan worden en er veel meer mogelijkheden zijn.

Central Park Heerlen

De veranderingen in Heerlen zijn groot, maar nergens worden ze zo zichtbaar als bij het Schinkelkwadrant midden in de stad. Een groot gebied met leegstaande kantoren en winkelpanden wordt gesloopt. Daarvoor in de plaatst komt nieuwbouw met stadswoningen in een parkachtige omgeving. IBA heeft het project omgedoopt tot Central Park Heerlen. Een en ander maakt deel uit van het beleid van de Provincie om de economische en sociale structuur van de Limburgse steden te verbeteren. Provincie heeft voor deze ontwikkeling € 40 miljoen opzij gezet.

Achtergrond films

Gedeputeerde Eric Geurts, verantwoordelijk voor Stedelijke Ontwikkeling bij de Provincie Limburg, ligt de achtergrond toe voor het maken van deze films. “De Provincie investeert samen met Limburgse gemeenten en andere partijen in aantrekkelijke steden en centra voor de inwoners en bezoekers van Limburg. Zodat het leven in Limburg nog beter wordt. We laten dan ook graag zien wat er tot nu toe is bereikt.”

Bekijk hier de film:

Reacties