Indorock-documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ in Heerlen

Boudewijn de Groot
Foto: Klanken van Oorsprong

Op zaterdag 22 en vrijdag 28 september draait de succesvolle documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ in Filmhuis de Spiegel in Heerlen.
Zaterdag 22 september om 20.00 is er een speciale vertoning, waarbij regisseur Hetty Naaijkens- Retel Helmrich aanwezig zal zijn voor een nagesprek met het publiek.

Klanken van Oorsprong

Klanken van Oorsprong is al ruim twee maanden te zien in bioscopen in heel Nederland en haalde binnen een maand na de release de 10.000e bioscoopbezoeker en daarmee de Kristallen Filmprijs.
Inmiddels zagen al meer dan 18.000 mensen deze documentaire en werd de film middels honderden stemmen van het publiek uitgeroepen tot de tweede publieksfavoriet van het prestigieuze filmfestival Film by the Sea Vlissingen. Ook zal de docu draaien op het Nederlands Film Festival Utrecht.

Van Indorock tot popmuziek

De swingende documentaire ‘Klanken van Oorsprong’ voert het publiek mee in een mozaïek van verhalen van Nederlands-Indische artiesten. Boudewijn de Groot, Liesbeth List, Ernst Jansz (Doe maar), Sandra Reemer en Ruud en Riem de Wolff (The Blue Diamonds). Ook Anneke Grönloh, die afgelopen vrijdag overleed, is veelvuldig in de film te zien en te horen. Samen met 350.000 andere Indische Nederlanders werden zij na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië, gedwongen terug te keren naar hun oorspronkelijke vaderland: Nederland.

Dolenthousiast

Eenmaal in Nederland kregen Nederlands-Indische bands als ‘The Crazy Rockers’ en de ‘Javalins’ veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jeugd. De legendarische Indorockband de ‘Tielman Brothers’ die veelvuldig in deze documentaire te zien is, wordt algemeen erkend als grondlegger van de Nederlandse popmuziek.
De Nederlands-Indische artiesten die in de film te zien zijn, beleefden vele successen in binnen- en buitenland. Hoewel al deze muzikanten erg van elkaar verschillen hebben ze veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog en opnieuw beginnen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep.
De film bevat veel herkenbare muziek en uniek archiefmateriaal.
Klik hier voor meer informatie.

Trailer Klanken van Oorsprong

Reacties