Zondag 9 september: Open monumentendag Heerlen

Foto: Open Monumentendag Heerlen

Op zondag 9 september organiseert de werkgroep open monumentendag Heerlen een unieke tocht langs de opvallend vele Rijksmonumenten die onze gemeente rijk is.
Vertrekpunt is Hotel van der Valk, waar u tussen 10.00 en 16.00 uur een gratis routebeschrijving kunt ophalen. Ook het pas verschenen boek “Rijksmonumenten Heerlen” is hier verkrijgbaar.

Bijzonder boek

Mensen spreken vaak over Heerlen als een niet-monumentale stad.
De leden van de werkgroep open monumentendag Heerlen zijn het daar niet mee eens. Heerlen huisvest namelijk maar liefst 153 Rijksmonumenten binnen haar gemeentegrenzen. Hoogste tijd dus om dit feitelijk onjuiste beeld recht te zetten.
De Rijksmonumenten worden in “Rijksmonumenten Heerlen”, een 256 pagina’s tellend boek met harde kaft, in 119 paragrafen beschreven en getoond.
Het boek zet Heerlen op een andere manier op de kaart. Als een stad namelijk met een bijzondere en rijke historie en als een stad die steeds meer oog krijgt voor haar eigen schoonheden.

“Rijksmonumenten Heerlen”

Het boek is een uitgave van de gemeente Heerlen, is in een beperkte oplage gedrukt en kost € 35,00.
Deelnemers aan de open monumentendag Heerlen kunnen het boek op 9 september bij de stand van de werkgroep open monumentendag Heerlen in de hal van Hotel van der Valk Heerlen kopen voor de eenmalige prijs van € 25,00. Dit kan tijdens het afhalen van de gratis routebeschrijving tussen 10.00 en 16.00 uur.
De gratis routekaarten zijn bedoeld voor de bezoeker van de open monumentendag.
Zij kunnen op 9 september de route per auto of fiets op eigen gelegenheid afleggen.
Aanmelding is niet nodig.

Open Monumentendag

Een aantal Rijksmonumenten is tijdens de Open Monumentendag gratis te bezoeken.
Bij onder andere SCHUNCK* / Glaspaleis, het Thermenmuseum en het Nederlands Mijnmuseum staan de deuren in ieder geval figuurlijk voor iedereen open. Ook Kasteel Hoensbroek is open, maar hier dient de normale entree betaald te worden.
Kijk op sites voor de openingstijden.

Ook de Pancratiuskerk is open (gratis rondleidingen vanaf 13.00 uur) evenals de kerkhofkapel en het Belgisch grafmonument op de algemene begraafplaats aan de Akerstraat.

SCHUNCK*

Een week na de open monumentendag, op zondag 16 september organiseren de Vrienden van SCHUNCK* een wandeling aan de hand van het boek “Rijksmonumenten Heerlen”.
Onder leiding van een gids wordt een aantal Rijksmonumenten in het centrum van Heerlen bezocht. Deelname is gratis.

Uiteraard is het op deze open dag ook mogelijk om het boek aan te schaffen of om een begeleide tour door het SCHUNCK* Glaspaleis te lopen.
Kijk voor meer informatie op www.schunck.nl .

Alle informatie over de activiteiten op Open Monumentendag is terug te vinden op de site www.openmonumentendagheerlen.nl .

Reacties