Gemeente Heerlen geconfronteerd met diefstal van putdeksels

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De gemeente Heerlen wordt steeds vaker geconfronteerd met diefstal van putdeksels. De afgelopen tijd verdwenen er zo’n 70 stuks.
Met name aan de zuidelijke kant van Heerlen, in Molenberg en in Welten bijvoorbeeld, sloegen de putdekseldieven tot nu toe hun slag.

Triest

“Het is triest dat dit gebeurt”, zegt wethouder Charles Claessens (CDA) die het Beheer en Onderhoud van de gemeente in zijn portefeuille heeft. “Het levert niet alleen gevaarlijke situaties op, zo’n open straatkolk, het kost de gemeenschap ook nog eens veel geld. Iedere euro die we hieraan moeten uitgeven, is er één te veel.”

Oud ijzer

Claessens zegt dat de dienst Beheer en Onderhoud er zijn handen redelijk vol aan heeft.
“Die zijn in de weer om tijdelijke voorzieningen aan te brengen zodat de onveilige situatie zo snel mogelijk wordt opgeheven. Daarbij werkt het nog eens in het nadeel dat veel van die putdeksels er al geruime tijd liggen. De nieuwe kolken hebben een andere maatvoering, waardoor niet zomaar een nieuw en passend deksel te krijgen is. In het ongunstigste geval moeten we dan de complete kolk vernieuwen. Dan praat je toch al gauw over een kostenpost van € 800,- per kolk. Dat is echt zonde geld, vooral als je bedenkt dat zo’n deksel als oud ijzer maar een paar euro oplevert.”

“Ik wil iedereen daarom ook vragen om extra op te letten en direct melding te maken als er een putdeksel is gestolen. We hebben ook de oud-ijzerhandelaren in de omgeving al benaderd.”

Reacties