‘Border Village’ Eijsden, 100 jaar na de Eerste Wereldoorlog

Foto: Stichting Verborgen Verhalen

Stichting Verborgen Verhalen geeft met Memorial Eijsden een jaar lang aandacht aan het feit dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog eindigde.
Het evenement ‘Border Village’ op 25 en 26 augustus aanstaande bij kasteel Eijsden is daar een onderdeel van.

Belgische vluchtelingen

Kasteel Eijsden was 100 jaar geleden een opvangplek voor vluchtelingen waarmee Limburg overspoeld werd. Vooral in de zuidelijke provincies drongen de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog in buurland België goed merkbaar door in het dagelijkse leven. Met het uitbreken van de oorlog in 1914, en de bouw van de ‘Doodendraad’ in 1915 – een ijzeren gordijn avant la lettre -, was opeens het vrije contact met België niet meer mogelijk. Door de oorlogshandelingen en de represailles werd Limburg overspoeld met zo’n 2 miljoen vluchtelingen die allemaal opgevangen moesten worden.

Gevolgen voor Limburg

In die tijd verdubbelde het aantal inwoners in grensplaatsje Eijsden. Belgische scholen werden ingericht en provisorische ziekenhuisjes. Er ontstond een spionagenetwerk en een levendige smokkel door de schaarste aan goederen aan beide zijden van de grens. Naarmate de oorlog vorderde nam het aantal spectaculaire vluchtpogingen toe.
Zoals met de sleepboot Atlas V. Die wist meer dan 100 mensen na een helse tocht vol beschietingen, veilig in Eijsden aan wal te zetten.

Duitse keizer vroeg asiel aan

Ook was Eijsden destijds het toneel van een andere historische gebeurtenis. Met het verdwijnen van het uitzicht op een goede afloop van de oorlog besloot de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland te vluchten. Aan de grens werd hij echter staande gehouden. Hij moest met zijn gevolg een klein etmaal blijven wachten op het station van Eijsden voordat hij toestemming kreeg om in Nederland te blijven. Even was Eijsden wereldnieuws, de dag erna (11 november 1918) was de oorlog eindelijk afgelopen.

Memorial Eijsden 1918 – 2018

Deze gebeurtenissen zijn voor Stichting Verborgen Verhalen aanleiding om middels haar project Memorial Eijsden 1918-2018 hier een jaar lang aandacht aan te besteden. Het was immers zo kortbij dat grootouders of overgrootouders daarbij betrokken waren. Dat wil de organisatie onder de aandacht brengen en weer levend maken. Tenslotte is het maar één keer 100 jaar geleden dat die oorlog zich daar vlak voor de deur afspeelde.

‘Border Village’ op 25 en 26 augustus

Om de tijd van toen te laten herleven wordt er op 25 en 26 augustus 2018 een re-enactment georganiseerd rondom het kasteel van Eijsden. Deze ‘Border Village’ laat scenes zien uit zowel bezet België als uit het neutrale Nederland.
Soldatenkampen, ziekenboeg, gaarkeuken, maar ook een dorpsklas, boerenleven, en voertuigen uit die tijd. Dit alles wordt aangekleed met muziek, achtergrondinformatie en een hapje en een drankje.
Ook is het Sergeant Pinckaersbier te koop, genoemd naar de man die de keizer staande hield.

Deze re-enactment is naar het voorbeeld van de jaarlijkse Living History van Huis Doorn (provincie Utrecht), waar de Duitse keizer gewoond heeft.
Voor nu vindt dit evenement als ‘Border Village’ dus éénmalig in het mooie park van Kasteel Eijsden plaats.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.hiddenhistories.eu.