Europese erkenning en subsidie voor festival Cultura Nova in Heerlen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

‘Centriphery’ is de titel van een samenwerkingsproject van negen Europese festivals, waaronder Cultura Nova.
Onlangs is dit project bekroond door de Europese Commissie. Daarbij ontving het een Europese subsidie voor grote projecten in het kader van Creative Europe.
Voor heel Europa zijn maar 17 grootschalige projecten gehonoreerd, daarnaast zijn nog 84 kleine projecten gehonoreerd. In totaal waren er 530 aanvragen gedaan voor deze Europese subsidie.

Actief in ‘Randland’

De organisatoren van Cultura Nova zijn dan ook heel blij met de toekenning voor ‘Centriphery’, waar het Heerlense festival deel van uitmaakt. Het is een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich allemaal in het ‘Randland’ van hun land manifesteren.
Inhoudelijk bleken de partners veel overeenkomsten te hebben, met name op het vlak van participatie en inclusie. Zo verhouden ze zich goed tot hun directe omgeving. Tevens zijn ze niet bang voor vernieuwing en experiment en het tonen van internationale ontwikkelingen.

Verdieping, verbinding en uitwisseling

Bij het project ‘Centriphery’ gaat het om verdieping van community projecten, de verbinding van professionele artiesten met regionale bewoners en internationale uitwisseling van artistieke en sociale kennis en ervaring.
Voor festival Cultura Nova krijgt ‘Centriphery’ in 2019 en 2020 zijn beslag.

Deelnemende festivals ‘Centriphery’

De aan ‘Centriphery’ deelnemende festivals komen uit: Oostenrijk (Festival der Regionen, lead partner), Denemarken (Dansehallerne), Kroatië (Rijeka 2020), Roemenië (Asociatia Prin Banat), Frankrijk (La Manufacture), Portugal (Anda&Fala – Cultural Association), Bulgarije (Fondatsiya za Nova Kultura), Finland (Espoon Kaupunginteatterisäätiö) en Cultura Nova dus uit Nederland.

Cultura Nova 2018

Tijdens Cultura Nova 2018, dat op vrijdag 24 augustus van start gaat en duurt tot en met zondag 2 september, komen een aantal internationale partners verder werken aan de voorbereidingen rond ‘Centriphery’.
Vorig jaar ontving festival Cultura Nova al het Europese EFFE label hét label van Europese festivals.

 

Reacties