Mijnmuseum in Heerlen zoekt foto’s en verhalen over Vroedvrouwenschool

Drieling van familie Aust waarvan de vader mijnwerker was
Foto: Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

De hagelwitte uniformen bij het eerste levenslicht staan in schril contrast met het pikzwart van de koempels diep ondergronds.
Vroedvrouwen in uniform, wolken van baby’s, kersverse moeders, trotse vaders en beschuiten met muisjes. In de Vroedvrouwenschool in Heerlen werden door de jaren heen meer dan 80.000 baby’s geboren. Borelingen waarvan vele vaders in de mijnen werkten. Zij stonden allen aan de wieg van iets moois. Mogelijk zag hier zojuist een nieuwe koempel het levenslicht?

Op zoek naar foto’s en verhalen

Het Nederlands Mijnmuseum is op zoek naar oud-mijnwerkers die foto’s hebben van de Vroedvrouwenschool in Heerlen of hun verhaal hierover willen delen. Dit voor een nieuwe fototentoonstelling die over dit onderwerp wordt samengesteld.

Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg – SHCL in Maastricht, ondersteund door het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond, heeft vorig jaar een crowdfunding project “De Vroedvrouwenschool & Ik” opgezet. Er werd geld opgehaald om de foto’s van de Vroedvrouwenschool in Heerlen te digitaliseren. Dit project is zeer succesvol verlopen.
Als vervolg op dit project heeft het SHCL in samenwerking met het Huis voor de Kunsten, het Mijnmuseum benaderd om deel te nemen aan een nieuwe uitdaging: “De Vroedvrouwenschool & Mijnwerkers”.

Band met de Vroedvrouwenschool

Het Nederlands Mijnmuseum zoekt oud-mijnwerkers die een band hebben of hadden met de Vroedvrouwenschool in Heerlen. Bent u oud-mijnwerker of was uw vader koempel en heeft u foto’s en verhalen van de Vroedvrouwenschool?
Bent u hier bijvoorbeeld zelf geboren of zijn uw kinderen hier geboren? Heeft u hier foto’s van of wellicht foto’s van het gebouw of van andere baby’s of trotse ouders? Zo ja, zou u deze foto(‘s) dan willen delen met een groot publiek?

Stuur voor 1 oktober uw foto’s en verhaal naar [email protected]
U kunt ook contact opnemen met het museum via 045-5713707 of langskomen met uw foto’s aan het Mijnmuseumpad 2 in Heerlen.

Reacties