Heerlen bekijkt invoering digitale munt voor maatschappelijke klussen

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De gemeente Heerlen wil het mogelijk maken dat inwoners van de stad, die door de gemeente aangeboden klussen uitvoeren, hiermee een lokale ‘digitale’ beloning verdienen. Daarmee kan dan betaald worden bij winkeliers en ondernemers in de gemeente.

Intentieovereenkomst

De gemeente tekende afgelopen week een intentieovereenkomst met de start-up CoTown om dit digitale platform uit de klei te gaan trekken. CoTown is één van de jonge bedrijven op de Smart Services Campus.
Het bedrijf onderzoekt in eerste instantie of het plan technisch haalbaar is. Ook wordt bekeken of er voldoende burgers zijn die klussen van de gemeente willen doen en of er investeerders zijn die willen meedoen aan dit initiatief.
De gemeente Heerlen zorgt voor taken en werkzaamheden die kunnen worden uitgevoerd. Dat kunnen klussen zijn op allerlei terreinen: beheer en onderhoud, veiligheid, sociale zaken en cultuur.

Digitale munt

Een ander belangrijk onderdeel van het onderzoek is de mogelijkheid om te kunnen betalen met de lokale, digitale munt. Dat zal met name zijn bij winkeliers en horeca in de stad en bij evenementen. Daarvoor is inmiddels een eerste bijeenkomst geweest met ondernemers, waarbij zij zich positief hebben uitgesproken over het initiatief.

Blockchain-technologie

Wethouder Charles Claessens van Beheer en Onderhoud is trots op het project tot nu toe. “We hebben nu een intentieovereenkomst met CoTown om te onderzoeken of we het platform kunnen gaan bouwen. Als het lukt zijn we als Heerlen waarschijnlijk de eerste gemeente in Nederland die een dergelijke blockchain-technologie in gebruik neemt voor de versterking van de lokale economie. En dat past bij een stad die het lef heeft om te innoveren.”

Reacties