Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces

Foto: Harry Cock

Gisteravond zond AVROTROS op NPO 2 het eerste deel uit van het docu-vierluik over Francine Houben.
De architecte, die geboren is in Sittard en haar jeugd gedeeltelijk in Heerlen heeft doorgebracht, is dankzij een aantal prestigieuze opdrachten een van de bekendste architecten ter wereld.
Met haar architectenbureau Mecanoo sleepte zij de opdracht in de wacht waar elke architect in de wereld van droomt: de prestigieuze verbouwing van de New York Public Library.

Daarnaast werkt ze al 10 jaar aan het National Centre for the Arts in de havenplaats Kaohsiung in Taiwan. Met de verbouwing van de New York Library is een budget van 500 miljoen dollar gemoeid en het project zal vele jaren in beslag nemen.
Met een iets kleiner budget ontwierp haar bureau onlangs het nieuwe stadskantoor van de gemeente Heerlen.
Deze 4-delige reeks volgt Francine Houben tijdens werk- en privé-momenten in onder andere Rotterdam, New York, Boston, Limburg en Taiwan.

Internationale faam

De 4-delige reeks schetst een interessant portret van een bijzondere vrouw die internationale faam genereerde. Onder andere met haar revolutionaire ontwerpen van de bibliotheken in Delft en Birmingham. Die laatste werd in 2014 door de BBC uitgeroepen tot het beste gebouw van Engeland. In de Amerikaanse pers wordt Francine Houben al de ‘Library Whisperer’ genoemd: dé architect die een land nodig heeft als er een bibliotheek van nationaal belang moet worden ge- of verbouwd. Haar visie op architectuur laat zich samenvatten als humaan. Gebruikers of bewoners staan altijd centraal in haar ontwerpen.

Successen en tegenslagen

Francine wordt gevolgd bij haar successen, maar ook bij tegenslagen: de bouw die niet naar wens verloopt, een valpartij en hersenschudding, een opdracht die aan haar neus voorbijgaat. Het gaat over de stress die komt kijken bij het leiden van een groot, professioneel bedrijf in combinatie met het bedenken van creatieve plannen. De financiële risico’s die bij dit soort megaprojecten komen kijken, het verkrijgen van draagkracht bij internationale stakeholders met soms ondoorgrondelijke gebruiken en gewoontes en de onmisbare steun van haar echtgenoot. Ook zijn de camera’s erbij als ze tussen al het reizen door weer even thuis is en gasten ontvangt in haar eigen ontworpen huis in Rotterdam.

Bekijk hier de eerste aflevering van ‘Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces’, van donderdag 12 juli 2018.
De overige afleveringen worden op de donderdagen 19 en 26 juli en donderdag 2 augustus uitgezonden.

Reacties