Begin herinrichting van het ‘mijnspoor’ door aantal Parkstad-gemeenten

Foto: www.mijnspoorzoeker.nl

Een aantal Parkstad-gemeenten werkt aan de herinrichting van het gebied rondom het oude mijnspoor. Dat wordt getransformeerd tot een route waar in de toekomst gefietst, gewandeld en geskate kan worden.

Herinrichting mijnspoor

Het oude spoor loopt van Nuth, via Hoensbroek, naar Brunssum. Hierover werd vroeger de steenkool van de staatsmijnen Emma en Hendrik naar de haven van Stein vervoerd. Nu herinnert alleen een wandelpad nog aan het oude mijnspoortracé, want na de mijnsluiting in 1973 werden veel sporen van het verleden uitgewist.
Maar waar vroeger de kolen over de rails gingen kun je binnenkort over een langzaam-verkeer-route door het vroegere mijngebied fietsen, wandelen of skaten.

Mijnspoorzoeker

Bewoners uit de regio, architect Maurer, de gemeente Heerlen en Stadsregio Parkstad bedachten in 2013 een aantal originele en leuke ideeën.
Deze verzameling ideeën is te bekijken op de website www.mijnspoorzoeker.nl.

Ontwerp en uitvoering mijnspoorroute

Op dit moment werken de gemeenten Heerlen, Nuth en Brunssum aan het eerste deel van het ontwerp voor de inrichting. Voor een deel bestaat die uit de ideeën die in 2013 zijn verzameld.
Er is al een proefstrook gemaakt, aangelegd tussen de tunnel op de Akerstraat en de Platostraat in Brunssum, waar je kunt ervaren wat de mijnspoorroute voor langzaam verkeer inhoudt.

Samenwerking

Het mijnspoor moet op den duur onderdeel uitmaken van een 26 kilometer lange route voor langzaam verkeer. Dat traject begint dan in Schinnen en eindigt in Bocholtz bij de grensovergang. De mooiste locaties in de regio worden op die manier met elkaar verbonden: groene plekken, bezienswaardigheden en toeristische attracties. De ideale manier om te genieten van de mooie Parkstedelijke landschappen.
De Provincie Limburg, de gemeenten Heerlen, Nuth, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade, Schinnen, Simpelveld en IBA Parkstad zetten daar gezamenlijk hun schouders onder.

Op de hoogte blijven?

In het najaar organiseert de gemeente Heerlen voor bewoners en geïnteresseerden informatiebijeenkomsten.
Tevens houdt die gemeente iedereen via zijn website op de hoogte. Kijk daar voor de ontwikkelingen en werkzaamheden rondom de herinrichting van het mijnspoor.

Reacties