Eerste Limburgse vondelingenkamer officieel geopend Zuyderland Heerlen

Foto: Zuyderland Medisch Centrum

Op zeer bijzondere en intieme wijze is donderdag 21 juni de vondelingenkamer van Zuyderland op locatie Heerlen geopend. Het is de eerste Beschermde Wiegkamer (vondelingenkamer) van de landelijke Stichting Beschermde Wieg in Limburg.
Het doel van de Beschermde Wiegkamer is hulp en een veilige plek bieden aan een moeder die in al haar radeloosheid haar pasgeboren baby te vondeling wil leggen.

Beschermde Wiegkamer

Yvonne Sweers is verpleegkundige in Zuyderland Geboortecentrum. Ze is een van de initiatiefnemers van de komst van de kamer. Sweers: “Ik ben er ontzettend trots op dat we in Zuyderland, als eerste in Limburg, een Beschermde Wiegkamer hebben geopend. Maar eigenlijk is het helemaal geen feestelijke gebeurtenis. Het is vreselijk dat er, in Nederland in 2018, kennelijk nog steeds behoefte is aan deze zorg. Vanaf nu kunnen vrouwen, desgewenst volledig anoniem, medische zorg, hulp en steun krijgen. Geen enkele moeder kiest zomaar voor deze mogelijkheid: er is altijd sprake van nood.”

De Beschermde Wiegkamer is een kamer van 1,5 bij 2 meter waar de moeder ongezien en anoniem naar binnen kan gaan en haar baby in een ledikantje kan leggen. Daar kan ze afscheid nemen of om hulp vragen. Bovendien kan ze een daar neergelegde envelop met een uniek puzzelstukje meenemen. Mocht ze zich bedenken, kan ze daarmee aantonen dat zij de moeder is. Als ze dat binnen drie maanden doet, kan zij alsnog met haar baby verenigd worden, omdat die dan nog niet officieel is afgestaan ter adoptie.

Een baby die in de Beschermde Wiegkamer wordt gelegd, krijgt (medische) verzorging van een kinderarts en een kinderverpleegkundige van Zuyderland. Daarna wordt de baby overgedragen aan de kinderbescherming en jeugdzorg. De Beschermde Wiegkamer is gevestigd vlakbij de hoofdingang aan de voorzijde van het ziekenhuis.

Samenwerking

Zuyderland en de Stichting Beschermde Wieg hebben samen afspraken gemaakt om een moeder en haar pasgeborene goed te kunnen opvangen. “We willen dat een wanhopige moeder weet dat zij desgewenst anoniem haar baby veilig kan achterlaten in het ziekenhuis, en dat zij ook alle hulp kan krijgen.”

Het doel van Zuyderland en Stichting Beschermde Wieg is dat zorgmijdende zwangere vrouwen zich in een eerder stadium al melden. De baby in de Beschermde Wiegkamer achterlaten is een laatste redmiddel.
In 3,5 jaar tijd heeft Stichting Beschermde Wieg meer dan 560 wanhopige zwangere vrouwen in nood bijgestaan en toekomst geboden aan 20 baby’s.

Reacties