Jaarrekening 2017 van gemeente Heerlen toont een fors tekort

Foto: Heerlen.nieuws.nl

De jaarrekening 2017 van de gemeente Heerlen laat een tekort zien van € 14.997.000. Met name in het sociaal domein verschillen de inkomsten en uitgaven te veel van elkaar. Vanuit het rijk krijgt de gemeente onvoldoende financiële middelen om haar taken binnen het sociale domein naar behoren in te vullen. Bovendien leidt de stijgende zorgvraag ook tot meer uitgaven.
Voor 2017 is een groot beroep op het weerstandsvermogen dan ook noodzakelijk.

Groot tekort

Ook de zomernota laat in de prognose voor 2018 een groot tekort zien. Dat jaar moet de gemeente eveneens een beroep doen op het weerstandsvermogen.
Het college gaat er alles aan doen om het tekort tot een minimum te beperken.
De belangrijkste afspraken uit het coalitieakkoord worden daarbij zoveel mogelijk ontzien.

‘Weerstandsvermogen’

Heerlen zegt altijd tot de grenzen van de financiële mogelijkheden te gaan voor haar bewoners, met inachtneming van de regels voor hoe een gemeente moet budgetteren. Met de visie dat gemeenschapsgeld maximaal ten goede moet komen aan de samenleving.

In 2017 en 2018 moet het college een beroep doen op het ‘weerstandsvermogen’, waardoor het niveau in 2018 onder het niveau daalt dat is afgesproken met de gemeenteraad.
Om het weerstandsvermogen weer snel op het afgesproken peil te brengen gaat het college aan de slag met concrete bezuinigingsvoorstellen. Binnen twee weken presenteren ze daarvoor de plannen op hoofdlijnen.
De gemeente doet een uiterste inspanning om het financiële tekort aan te pakken. Voor de komende jaren leidt dat tot bezuinigingen. Alleen op die manier is een sluitende meerjarenbegroting te presenteren waarbij tegelijkertijd het weerstandsvermogen op peil wordt gebracht.