‘Bovengronds’: zomeravondlezing in Thermenmuseum Heerlen

Foto: Het Land van Herle

Als opmaat naar festiviteiten rond ‘Bovengronds’ geven op 25 juni drie sprekers tijdens de zomeravondlezing van Het Land van Herle een terugblik, maar ook hun toekomstvisie op de economische ontwikkeling van de regio na de sluiting van de Nederlandse steenkolenmijnen.
Welke kansen zijn benut voor het herstel van de economie van de Mijnstreek na de mijnsluiting? Welke kansen heeft men laten schieten? Hoe kunnen nieuwe kansen worden benut om het economisch herstel nog verder aan te zwengelen? Kunnen we leren van wat in de eerste jaren na de mijnsluiting is misgegaan?

Sprekers

Als eerste zal Jordy Clemens, Heerlens wethouder van onder meer erfgoed en jeugdzaken een korte introductie geven op het project ‘Bovengronds’ dat deze zomer van start gaat.

De in Kerkrade geboren en getogen historicus, presentator- en theatermaker Bart Gielen, bekend onder meer door het tv-programma ‘Rare Jongens’ en ‘Barts BoekenClub’, geeft een voordracht getiteld: ‘Applaus voor een requiem. De Mijnstreek na de mijnsluiting: hoop, verwachtingen en deceptie’. Hij zal vooral de economische ontwikkeling tussen 1966 en 2005 belichten, met de nadruk daarbij op de periode tot circa 1990: pre-PNL en PNL.

Oud stadseconoom Frans Vonk (van professie economisch geograaf) gaat daarna in zijn lezing in op ‘De economie van Parkstad Limburg: een toekomstgerichte terugblik’. Was de gebrekkige regionale samenwerking mede oorzaak van de economische malaise waarin de regio terecht kwam? Of was er meer? Frans Vonk zal zich vooral richten op wat sinds 1990/2005 is gebeurd en wat niet, en wat zijns inziens wenselijk is voor een verdergaande opbloei van de regionale economie. Vervolgens legt hij de nadruk op de periode tot 2015/heden. Om vervolgens – na enkele lessen te hebben getrokken – in te gaan op de vraag hoe nou verder ?

Daarna volgt hierover onder leiding van presentator Bart Gielen een discussie.
Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een leerzame avond!

‘Het Land van Herle’

De Zomeravondlezing is een initiatief van de Historische Kring ‘Het Land van Herle’. Hij vindt plaats op maandag 25 juni vanaf 19:30 uur (zaal open vanaf 19:00 uur) in het Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 te Heerlen.
De entree is gratis, maar aanmelden is verplicht vanwege het beperkt aantal plaatsen.
Aanmelden kan via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-zomeravondlezing-bovengronds-46823592626

Programma:

  • 19:00 uur Ontvangst gasten
  • 19:30 uur Begroeting door Land van Herle voorzitter Will Terpstra
  • 19:40 uur Wethouder Jordy Clemens – De regio ‘Bovengronds’
  • 19:55 uur Bart Gielen, ‘Applaus voor een requiem. De Mijnstreek na de mijnsluiting: hoop, verwachtingen en deceptie’.
  • 20:30 uur Korte koffiepauze
  • 20:45 uur Frans Vonk, De economie van Parkstad Limburg: een toekomstgerichte terugblik.
  • 21:20 uur Discussie onder leiding van presentator Bart Gielen: Hebben we geleerd van het verleden en welke kansen kan de regio benutten voor nieuwe economische opbloei?
  • 21:45 uur Samenvatting en sluiting
  • 22:00 u. Borrel (tot ca. 22:30 u.)