Celstraf voor man uit Oirsbeek die zijn dode moeder verborg

Foto: Rechtbank Limburg

In plaats van de geëiste werkstraf veroordeelde de rechtbank in Maastricht dinsdag 12 juni een 65-jarige man uit Oirsbeek tot een gevangenisstraf van zes maanden. De rechter vond de ernst van de gepleegde feiten zodanig dat alleen een werkstraf niet op de plaats was.
De verdachte heeft bijna 3 jaar lang het stoffelijk overschot van zijn moeder in zijn eigen huis verborgen. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude en het verzwijgen van haar overlijden bij de instanties.

Plastic folie

De verdachte heeft zijn moeder, nadat zij was overleden, in plastic folie gewikkeld en in een kist gelegd. Vervolgens heeft hij deze kist dichtgekit, met tape afgeplakt en met touw dichtgebonden. Ook heeft de verdachte geurmiddelen in de ruimte geplaatst tegen de stank.

Niet gemeld

De verdachte meldde het overlijden van zijn moeder niet bij de juiste instanties, terwijl dit verplicht is. De uitkeringen van zijn moeder werden daardoor na haar overlijden gewoon doorbetaald. Verdachte had toegang tot de rekening van zijn moeder en heeft het uitkeringsgeld, totaal 70.000 euro, uitgegeven.

Sterfbed

De man zei op de zitting dat hij het lichaam van zijn moeder heeft verborgen, omdat dit haar laatste wens was. Zij zou op haar sterfbed tegen hem hebben gezegd dat hij het tegen niemand mocht vertellen als zij zou zijn overleden. De rechtbank kan niet nagaan of zijn moeder dit daadwerkelijk heeft gezegd. Verdachte is de enige die dit verklaart.

Financieel motief

Volgens de rechtbank heeft verdachte vooral een financieel motief gehad. Doordat hij het overlijden van zijn moeder niet heeft gemeld, bleven de uitkeringen van zijn moeder doorlopen en ging hij er maandelijks financieel niet op achteruit. De rechtbank vindt de handelingen en de keuzes die verdachte heeft gemaakt getuigen van disrespect voor zijn moeder, die, ook na haar dood, recht had op een integere behandeling. Verdachte heeft bovendien aan anderen de mogelijkheid ontnomen om van zijn moeder afscheid te nemen.

Straf

Anders dan de officier van justitie, vindt de rechtbank daarom een taakstraf niet passend. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 6 maanden.
De verdachte moet ook de ten onrechte betaalde uitkeringen terugbetalen.

Reacties