Zes sportieve ambtenaren zetten historisch Heerlen op de kaart

Foto: Pedalia Versaturi Te Salutant

Vandaag begonnen zes ambtenaren van de gemeente Heerlen aan een fietstocht over een groot deel van de ‘Via Belgica’.
Vanaf 22 tot en met 25 mei 2018 fietsen Joep van Wijk, Pascal Extra, Jos Knoop, Sjef Frissen, Wim Fleuren en Bram de Groot onder de teamnaam “Pedalia Versaturi Te Salutant” (zij die gaan fietsen groeten u) vanuit het Franse Boulogne-sur-Mer naar Heerlen, een tocht van zo’n 600 kilometer.

Via Belgica

De ‘Via Belgica’ is de moderne naam van de oude Romeinse route die het Romeinse Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Keulen), gelegen aan de Rijn, met de Noord-Franse kust verbond.
Vanuit het Franse Boulogne-sur-Mer fietsen de 6 Heerlense ambtenaren langs en over de oude Romeinse Heirweg ‘Via Belgica’. Die werd door de Romeinen meer dan 2000 jaar geleden aangelegd.
Doel van de Heerlense cyclisten is om op een ludieke manier de aandacht te vestigen op het Romeinse verleden van onze stad en regio. Maar ook op de ambities van de gemeente Heerlen om dat Romeins verleden zichtbaar en beleefbaar te maken in het Romeins Kwartier.

Onderweg doet de delegatie verschillende ‘Romeinse zustersteden’ aan, zoals startplaats Boulogne-sur-Mer, Arras, Bavay, Tongeren en Maastricht.
“We hebben een gemeenschappelijk Romeins erfgoed waar we trots op mogen zijn”, legt Joep van Wijk uit. “We willen mensen dit stukje geschiedenis laten beleven, banden aanhalen met musea en stadsbesturen, hen informeren en waar mogelijk betrekken bij het zichtbaar maken van dit cultureel erfgoed. In het centrum van Heerlen doen we dit met het Romeins Kwartier. Daarbij maken we onze historische structuur weer zichtbaar, in musea en in het straatbeeld. En we laten met onze tocht ook tastbaar onze sporen achter. Met het bidbook Urban Heritage en een bijzonder geschenk dat typisch is voor historisch Heerlen.”

Sportieve oproep voor 25 mei

Een dergelijk initiatief verbroedert. Niet alleen tussen de zes ambtenaren die werkzaam zijn in verschillende disciplines binnen de gemeente Heerlen, maar ook richting de zustersteden die bezocht worden. “We zijn heel herkenbaar. Zo fietsen we in een speciaal voor deze tocht ontworpen Romeinse wieleroutfit, getooid met een bijzondere Coriovalhelm. We hopen op een warm onthaal bij de diverse partijen die we aandoen. En we willen graag een oproep doen aan iedereen die dit initiatief wil ondersteunen. Spring op je fiets en doe het laatste stukje met ons mee. Op 25 mei (rond 13.00 uur) fietsen we met een grote groep vanaf het Onze Lieve Vrouwe Plein in Maastricht naar Heerlen, via enkele tussenstops in Meersen, Valkenburg en Voerendaal. Samen met de organisatie van het fietsevenement ‘Limburgs Mooiste’ dat op 26 mei wordt gereden, maken we van onze aankomst een sportief, historisch moment.”

episode 1

Episode #1; Op eens stonden ze op het strand in Bologne sur Mer

Geplaatst door Pedalia Versaturi Te Salutant op maandag 21 mei 2018

Reacties

Cookieinstellingen