Euregionale Veiligheidsdag op zaterdag 12 mei in centrum Heerlen

Foto: Euregionale Veiligheidsdag (FB)

Zaterdag 12 mei vindt in Heerlen de Euregionale Veiligheidsdag plaats. Deze dag wordt om 10.30 uur officieel door de burgemeester geopend op het Burgemeester van Grunsvenplein en eindigt om 17.00 uur.

Maak een rondje met een militaire vrachtwagen, bedwing de klimwand, proef militaire voeding, tokkel vanaf het Glaspaleis, doe mee met een speurtocht of het hindernisparcours, hou zelf eens een brandweerspuit vast. Maar krijg ook tips over inbraakpreventie en babbeltrucs of laat u bijpraten wat inwoners zelf kunnen doen voor een veiligere buurt. Er zijn verschillende kraampjes met informatie over veiligheid voor ouderen.

Burgemeester van Grunsvenplein en Geerstraat: demonstraties

Op dit plein is de opening en worden verschillende demonstraties van de brandweer, politie en ambulancedienst gegeven. De politie geeft een spectaculaire demonstratie met een actie van de ME, het biketeam en hondengeleiders.

Programma demonstraties:

  • Opening 10.30 uur met een Flyby van een Harvard* vliegtuig!
  • Demo gevaarlijke stoffen: 11.00-11.30 uur 14.00-14.30 uur
  • Demonstraties politie: 11.45-12.45 uur 14.45-15.45 uur
  • Demo hulpverlening: 13.00-13.30 uur 16.00-16.30 uur

Tientallen bijzondere Nederlandse, Duitse en Belgische voertuigen zoals een tankautospuit, een ladderwagen en een gaspakkenvoertuig zijn aanwezig.
Maar ook zijn er historische voertuigen, een belevenissencontainer waar je zelf op zoek kunt gaan naar brandonveilige situaties, een pop-up store (pand in de Geleenstraat) waar je kunt ervaren hoe het is om uit een ruimte met rook te vluchten.

De Bongerd en het Pancratiusplein-Noord: Defensie

Op deze pleinen is Defensie aanwezig met onder andere een mobiele radarinstallatie en voertuigen voor de luchtverdediging. Ze demonstreren hoe patriotrakketten worden geladen. Neem een kijkje in een militaire commandopost, trotseer de hindernisbaan, unlock de escaperoom, tokkel van het Glaspaleis, laat je schminken, rij in een militaire simulator, maak een superselfie met militairen of leg een militair parcours af.

Bekijk jij liever militaire materieel? Dat kan ook! Een Patriotsysteem, AMRAAM lanceerinstelling, Stinger luchtverdedigingsraketten, Boxer pantservoertuig en het Fennek verkenningsvoertuig zijn er maar ook het historisch luchtverdedigingsmateriaal zoals de Hawk en M-16 halftrack. Wil je echt interessante verhalen horen? Praat dan met militairen of volg een van de masterclasses!

Pancratiusplein-Zuid:

Nederlandse, Duitse en Belgische politievoertuigen zijn er te zien maar ook geeft de politie een spectaculaire demonstratie met een actie van de ME, het biketeam en hondengeleiders. Verder kun je zelf een forensische opsporing verrichten bij een Plaats Delict, een ademanalyse doen bij de verkeerspolitie. Of wil jij meer weten over de gevaren van cybercrime?

Geleenstraat en Promenade: veiligheidsmarkt

Er is een informatiemarkt met stands van verschillende hulporganisaties maar ook zijn buurtbewoners aanwezig. Wil jij weten wat je zelf kunt doen? Laat je dan bijpraten door bijvoorbeeld het Buurtpreventieteam uit Nieuw-Lotbroek en De Dem of door bewoners die een Whats App groep hebben opgericht! Of laat je bijpraten over de vernieuwde Heerlen-app!

Ook wordt er speciaal voor senioren een seniorenplein ingericht met verschillende kraampjes over veiligheid voor ouderen: laat je bijpraten over de gevaren van babbeltrucs, woninginbraken of internetoplichting. Daarnaast is ook Veilig Verkeer Nederland aanwezig om bezoekers te informeren over veiligheid in het verkeer en geeft de brandweer voorlichting over een brandveilige woonomgeving voor ouderen en wat zij hier zelf aan kunt doen.

Boevenpad

De dag wordt mede ondersteund door de ondernemers. In diverse winkels kan meegedaan worden aan ‘het boevenpad’, een thematische speurtocht voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd.

*De Harvard is tot nu toe, met totaal meer dan 20.000 exemplaren, het meest gebouwde lesvliegtuig ter wereld. De toestellen zijn ingezet bij diverse speelfilms. Vaak vermomd als Fokker D-XXI, Thunderbold, Typhoon of Folke Wulf 190.

Reacties

article
66196
Euregionale Veiligheidsdag in Heerlen
Zaterdag 12 mei vindt in Heerlen de Euregionale Veiligheidsdag plaats. Deze dag wordt om 10.30
https://heerlen.nieuws.nl/nieuws/66196/zaterdag-12-mei-vindt-in-heerlen-de-euregionale-veiligheidsdag-plaats/
2018-05-10T13:07:54+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/148/2018/05/10130440/Euregionale-Veiligheidsdag.jpg
Euregionale Veiligheidsdag, Heerlen.nieuws.nl, Landmachtdagen
Nieuws, Parkstad Limburg