Zaterdag 5 mei ‘Bevrijdingsfestival Heerlen 2018’ op Pancratiusplein

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Op zaterdag 5 mei wordt Bevrijdingsdag in Heerlen onder andere gevierd met de vijfde editie van ons ‘eigen Bevrijdingsfestival’. Onder andere The Brahms, Afterpartees, Donnie, Komodo, Folk Road Show en Kuenta i Tambu komen naar onze stad om een feestje te bouwen. Het weer werkt behoorlijk mee, met volop zon en een maximum temperatuur van rond de 22 graden belooft het een fantastische Bevrijdingsdag te worden.

Het festival is gratis toegankelijk voor iedereen op het Pancratiusplein Zuid.
Jij komt toch ook? Want… Vrijheid vier je samen!

Thema Bevrijdingsdag

“In navolging van het herdenkingsconcert van het ‘Requiem voor Auschwitz’ van Roger Moreno-Rathgeb, heeft de Stichting voor de Viering van 4 en 5 mei in Heerlen ook de meeste andere evenementen in relatie gebracht tot de Holocaust. Om het verhaal van die verschrikking ook in onze stad te laten voortvertellen, zoals dat ook binnen niet al te lange tijd voorgoed zal worden voortverteld door het Holocaust Namenmonument dat dan naar een ontwerp van de architect Daniel Libeskind in Amsterdam zal komen. Deze herinneringen geven we zo door. In de volle vrijheid waarvan we ons zeker op de Bevrijdingsdag ten volle bewust mogen zijn. Want, immers ook vrijheid geef je door.In heel het land. Dus zeker ook in Heerlen.”

– Dick Gebuys, voorzitter Comité 4 & 5 Mei Heerlen

Kijk voor het tijdschema onder aan dit artikel.

Programma Gulpener Stage

The Brahms

Met hun eerste single ‘Golden’ had The Brahms meteen een 3FM Megahit te pakken. De eerste single van hun nieuwe album ‘Sleep’ laat een nieuwe, overweldigende kant van de band zien. Deze nieuwe sound is grotendeels te danken aan een samenwerking met de Londense producer Larry Hibbitt (Nothing But Thieves, Sundara Karma, Bloxx). Met dit hagelnieuwe album op zak komt de band op 5 mei terug naar Heerlen!

Afterpartees

Als Nederland een ‘Sunshine State’ had, dan zou het de volkomen romantische provincie Limburg zijn, bekend om zijn fleurige uitzichten, carnavaleske bijeenkomsten en Afterpartees. Stammend uit Horst aan de Maas, en gedreven door hun liefde voor energieke 70’s punk en hartverscheurende powerpop, zwerft deze band door hun land terwijl Iggy Pop, T-Rex en King Tuff uit de brakke speakers van de bandbus blaast. Op het podium zet Afterpartees alles in en doorbreekt alle grenzen, ook de denkbeeldige, want zoals 3VOOR12 al schreef: “Inmiddels zou de gemiddelde festivalbezoeker het wel moeten weten: een show van Afterpartees betekent meestal een afgebroken tent, met enkele gebroken harten en ledematen toe.”

Donnie

Rapper Donnie, die zichzelf ook wel de mannelijke Marilyn Monroe noemt, verrast steeds weer met zijn hersenspinsels en gedaantewisselingen waarbij hij zijn extravagante modesmaak niet onder stoelen of banken steekt. Zijn delivery en vindingrijke wordplay worden voorzien van een dikke electrofunk-saus door De Jeugd Van Tegenwoordig-producer Bas Bron. Tijdens Bevrijdingsfestival Heerlen zorgt Donnie, a.ka. Maradonnie, voor een Fenomenaal feestje!

Komodo

Gruizig maar catchy, raar maar dansbaar! Komodo is niet vast te pinnen op de wereldkaart. Door hun psychedelische rock ’n’ roll zitten muziekstijlen van over de hele wereld verweven: surfrock, 60’s pop, woestijnblues, hip hop, rumba en Indiase raga. Dit alles met weelderige meerstemmigheid en onverwachte instrumenten. Komodo onstond eigenlijk per ongeluk; een vriendschappelijk bezoekje van Tommy Ebben aan Gino Bombrini liep onverwacht uit op een tof nummer. De daaropvolgende bezoekjes ook. Met slechts een handjevol nummers op zak en nog niet eens een band om het live te spelen, werd hen al een platencontract aangeboden door Sony Music. Inmiddels is de live-band er, die je al dansend door ruimte en tijd slingert met hun exotica-rock & roll.

Kuenta i Tambu

“Klinkt als: een super-crunk, blacklight warehouse rave omringd door vier afzonderlijke carnivals-optochten”, aldus muziekblad The Rolling Stone. Geïnspireerd door de traditionele Afro-Caribische muziek uit Curaçao en Europese dance, creëerde Kuenta i Tambu een gloednieuwe sound! Ze vonden een balans tussen elektronische samples, zang en de aanstekelijke ritmes gespeeld door rituele tambu-drums. Sommigen noemen het Global Bass, anderen geven de voorkeur aan het label Tambutronic, maar één ding is zeker: Kuenta i Tambu is een wilde, kleurrijke explosie van energie en brengt de dansvloer op stoom!

Folk Road Show [NL/CAN/AUS]

Het internationale folk-collectief Folk Road Show, bestaande uit Nederlandse, Canadese en Australische muzikanten, is alles behalve een conventionele band. Met een sound die het midden houdt tussen folk/americana en indie-pop – de muziek doet denken aan een moderne Crosby, Stills, Nash &Young, The Band, of Fleet Foxes – kunnen de vijf grotere clubs veranderen in een intiem zaaltje, en een huiskamer doen groeien tot Carnegie Hall proporties. Een Folk Road Show-concert is even dynamisch als verrassend; het ene moment a capella, dan weer rock-‘n’-roll met het gaspedaal volledig ingedrukt.

Parkstad Popstad Stage

Mt. Atlas

The Ten Bells, Recession Youth en Sugar Plum Fairy in één? Het kan! Mt. Atlas smelt deze drie bands samen tot een ‘Parkstad All-Star’ team, dat hun eerste show speelde als support van het legendarische Kadavar. Het vijftal speelt een mix van stoner, grunge en garage-rock, voor liefhebbers van Queens of the Stone Age, System of a Down en Nirvana.

Vortex Surfer

Nu Of Nooit-finalist Vortex Surfer is een alternatieve noise-rockband uit Heerlen/Kerkrade. In december 2017 presenteerde de band haar debuutalbum ‘Skypusher’, die door ZEF Magazine werd bestempeld als een ‘debuut van een band in optima forma’. Dit in eigen beheer uitgebrachte album ademt pure, rauwe rock, die doet denken aan helden als Motorpsycho, Smashing Pumpkins en Thurston Moore / Sonic Youth. Zoals Never Mind The Hype al zei: “Doe jezelf een plezier en zet het album van Vortex Surfer op voor een mooie rit.”

LIANA

Wat als je een reis naar een andere dimensie zou kunnen maken, een wereld die je alleen ’s nachts kunt bezoeken? Omringd door de schoonheid van al je dromen, jezelf vooruitslepend op de donkere, oriëntaalse en mysterieuze gitaarmelodieën en vocalen. Dat is waar je de twee zussen Lia en Lena Göçer, beter bekend als LIANA, zult vinden.

KORVO

“Stevige pop/rock met hit-potentie” aldus ZEF Magazine. Op zaterdag 5 mei kunnen we meebrullen met de warme, catchy zang, sterke melodische gitaarriffs, en strakke samensmelting van bas en drums van KORVO. Hun muziek is bestemd voor liefhebbers van Porcupine Tree en Editors, en wordt gespeeld door muziekstudenten van Conservatorium Maastricht en Arcus College (Heerlen).

Maxime & Glyn

Maxime & Glyn zetten gevoelens en ervaringen om in mellow tunes. De twee singer-songwriters met Zuid-Amerikaanse roots maken al 6 jaar samen muziek en hebben op verschillende podia in Nederland en het buitenland gestaan. Maxime en Glyn – student van de opleiding Muzikant Popmuziek aan Arcus College – vertellen verhalen over hun leven, pijn, passie, liefde, onzekerheden, overwinning en alles daartussenin met easy, laidback sounds.

Geoff Wyld

Geoff Wyld is een driekoppige band uit het zuiden van Nederland. Met een nieuwe single op zak, komt het trio op 5 mei naar Heerlen met muziek die wordt geïnspireerd door liefde, reizen, natuur en de wereld om ons heen, en die het best omschreven kan worden als indie-rock met psychedelische ingrediënten.

Ergens op het Pancratiusplein-Zuid…

C’est Ca – Fanfare Sans Sax

De Maastrichtse brass band C’est Ca speelt een herkenbaar en gevarieerd repertoire, dat bestaat uit Franse chansons, rock en pop, maar ook paso doble, traditionals en jazz, waarbij Youngblood Brass Band tot één van hun favorieten behoort. De 9-koppige groep luistert de ceremonie rondom het Bevrijdingsvuur op en speelt vervolgens nog een heerlijke set blaasmuziek op het Pancratiusplein, midden tussen het publiek. A bientôt!

Bevrijdingsfestival Heerlen

Bevrijdingsfestival Heerlen vindt plaats op het Pancratiusplein-Zuid in Heerlen, is gratis toegankelijk en wordt georganiseerd door poppodium NIEUWE NOR in opdracht van en met financiële steun door Gemeente Heerlen.

Reacties