Train4SmartServices stoomt trainees klaar voor toekomstige hightech jobs

Foto: Marcel van Hoorn/Brightlands Smart Services Campus

Het internationale omscholingstraject Train4SmartServices gaat van start. Dit unieke, grensoverschrijdende opleidingsprogramma stoomt IT-talent uit de regio Vlaanderen-Nederland in achttien maanden klaar voor de hightech banen van de toekomst en maakt hen met een internationaal certificaat en een hoop praktijkervaring onmiddellijk inzetbaar in de bedrijfswereld.

Hogere versnelling

Brightlands Smart Services Campus in Heerlen (Nederland) en Corda Campus Hasselt (België), de gemeente Heerlen en enkele toonaangevende Nederlandse en Vlaamse hogescholen willen met dit project een versnelling hoger schakelen om het IT-tekort in België en Nederland weg te werken.
Train4SmartServices wordt gefinancierd door een bijdrage uit het Interreg Vlaanderen-Nederland-programma.

Grote vraag naar nieuwe, specifieke ICT-profielen

De vraag naar nieuwe, specifieke ICT-profielen is niet bij te houden. De strijd om talent woedt heviger dan ooit en de sector heeft nood aan nieuw talent dat hun bedrijf laat groeien. Train4SmartServices speelt in op deze vraag. Met het unieke opleidingstraject van 18 maanden willen Corda Campus, Brightlands Smart Services Campus, Fontys Hogeschool Eindhoven, Hogeschool PXL Hasselt, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Open Universiteit, Zuyd Hogeschool en de gemeente Heerlen aan het einde van de rit 75 trainees afleveren die onmiddellijk inzetbaar zijn in de steeds evoluerende IT-sector.

De trainees doorlopen een leer-werkprogramma waarbij ze ‘samen leren’ (vier dagen leren en één dag werken), en ‘samen werken’ (vier dagen werken en één dag leren). Vervolgens ontdekken ze in een stage van drie maanden hun talenten en voorkeuren bij bedrijven op Belgische en Nederlandse bodem. De trainees kunnen zich ook specialiseren, bijvoorbeeld in front end, web development of data analytics en security. Ze eindigen tenslotte met een stage van negen maanden bij bedrijf naar keuze.

Het project is mogelijk gemaakt met Europese financiering van INTERREG Vlaanderen-Nederland en cofinanciering van Provincie Limburg.

Klaar voor de toekomst

“Train4SmartServices richt zich tot iedereen met een passie voor IT”, zegt Martin de Beer, wethouder Economie van Heerlen. “Een technologische achtergrond of voorkennis is geen must, de opleiding is er ook voor iedereen die zich wil om- of bijscholen naar een job die future-proof is, werkzekerheid biedt en waarmee ze de juiste digitale skills ontwikkelen. Bovendien zijn niet alleen de digitale skills belangrijk, ook de soft skills moeten verder ontwikkelen.”

Francis Vos, departementshoofd PXL-IT, vult aan. “De lessen volgen het principe van blended learning; onderwijs wordt zowel in groepsverband als online gegeven, op afwisselende locaties in Nederland en Vlaanderen. Dat maakt het programma erg toegankelijk en biedt heel wat extra kansen”. Trainees doen op korte tijd heel wat leerrijke ervaring op. “De trainees staan bovendien voortdurend in contact met docenten en volgen stages in verschillende bedrijven. Deze onderwijsvorm sluit volledig aan bij een digitale toekomst waar alles razendsnel verandert”, zegt Mark Liedekerken, verbonden aan de faculteit Management, Science en Technology van de Open Universiteit en aan het BISS-instituut op de Brightlands Smart Services Campus.

Kruisbestuiving en talentontwikkeling

Brightlands Smart Services Campus en Corda Campus zijn lead partners in dit project.
“We leveren daarmee niet alleen een bijdrage aan de kruisbestuiving in de Euregio,” zegt Raf Degens, algemeen directeur Corda Campus, “maar ontwikkelen ook nieuw talent en steunen de bedrijven met concrete acties in hun zoektocht naar talent. Wij denken de grenzen weg en zetten internationale stappen. Dat is noodzakelijk als we Limburg nog meer als innovatieve regio op de kaart willen zetten. Onze geografische ligging is een troef die we vanaf nu nog meer gaan uitspelen.”

De bedrijvencampussen werken daarvoor samen met vijf toonaangevende kennisinstellingen. Fontys Hogeschool Eindhoven, Hogeschool PXL Hasselt, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Open Universiteit en Zuyd Hogeschool. Het project krijgt steun van het Europese Interreg-V-programma Vlaanderen-Nederland omdat het innovatie, duurzame ontwikkeling en samenwerking in de grensregio bevordert en versterkt.

“Voor mensen met een passie voor IT en of voor wie zich wil bij- of omscholen naar een job die future-proof is, kan Train4SmartServices het perfecte parcours zijn. Het stoomt trainees op 18 maanden tijd klaar voor de snel evoluerende IT-sector. Het wapent hen met een internationaal certificaat in combinatie met heel wat praktijkervaring”. Aldus Peter Verkoulen, CEO Brightlands Smart Services Campus.

Inschrijven

Inschrijven voor het traineeprogramma kan via www.train4smartservices.eu.

Reacties