PIEPEKOEK: animatieserie voor de jongste Limburgers

Foto: Raod veur ‘t Limburgs

Sinds kort hebben Limburgse peuters hun eigen animatieserie: Piepekoek. In korte filmpjes van zo’n 20 seconden spelen dieren de hoofdrol en wordt het bekende spelletje ‘kiekeboe’ (‘piepekoek’ in het Limburgs) gespeeld.
De dieren praten in verschillende varianten van het Limburgs dialect en doen vaak humoristische, typisch Limburgse uitspraken. De filmpjes zijn te bekijken via www.piepekoek.nl op tablet en smartphone.

Tweetaligheid positief

Opgroeien met dialect lijkt steeds minder vanzelfsprekend te zijn voor jonge kinderen. Tegelijkertijd laten diverse recente onderzoeken zien dat tweetaligheid juist positief is voor de (hersen)ontwikkeling van kinderen. Kinderen die Limburgs én Nederlands praten blijken bijvoorbeeld beter te zijn in spelling.
Genoeg redenen voor de Raod veur ’t Limburgs om kinderen al jong kennis te willen laten maken met het Limburgs dialect en de verschillende klankkleuren van het Limburgs.
In nauwe samenwerking met mediabureau New Narrative en het Huis voor de Kunsten Limburg is daarom de animatieserie Piepekoek ontwikkeld. Ook is een tweetalig Piepekoek-lied gemaakt. Een echte meezinger die snel zal blijven hangen bij peuters en hun ouders.
Beluister het via www.piepekoek.nl.