Gevallen bevrijders krijgen gezicht én stem in Margraten

Foto: VVV Zuid-Limburg

Van 2 tot en met 6 mei 2018 wordt voor de derde maal letterlijk een ‘gezicht gegeven’ aan onze bevrijders van WOII.
Op initiatief van de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven (SVAAO) worden circa 5800 foto´s geplaatst bij de betreffende graven van de 8.301 gevallen en de 1.722 vermiste soldaten.
Nieuw dit jaar zijn de ‘Stemmen van Margraten’, vier indrukwekkende audioverhalen die naast de foto’s nog meer diepte brengen aan het ereveld.

‘De gezichten van Margraten’

Wie waren de duizenden mannen en tevens vrouwen die stierven in West-Europa en hun laatste rustplaats vonden in Margraten? Deze vraag stelt zich de SVAAO. De stichting verzamelt en publiceert al enkele jaren hun verhalen en foto’s in een database (fieldsofhonor-database.com). Ook grijpt ze het 73e herdenkingsjaar aan om stil te staan bij hun opoffering voor onze vrijheid.
Op 1 mei wordt aan meer dan 5852 bevrijders een gezicht gegeven. Door het plaatsen van de foto’s bij de graven. Een indrukwekkend onderdeel van het eerbetoon dat van 2 tot en met 6 mei vrij toegankelijk is voor het publiek. “Door de foto’s ontmoeten we de persoon achter de naam en komen de soldaten tot op zekere hoogte weer tot leven”, aldus Sebastiaan Vonk, voorzitter van SVAAO. De stichting hoopt ooit alle 10.023 soldaten een gezicht te geven.

‘Stemmen van Margraten’

Alhoewel foto’s meer zeggen dan duizend woorden, vertellen ze niet het hele verhaal. Daarom creëerde SVAAO in samenwerking met Stichting Laudio vier nieuwe audioverhalen, de ‘Stemmen van Margraten’. Aan de hand van hervonden documenten en getuigenissen van familie en adoptanten werden de verhalen gereconstrueerd. Wie waren zij? Hoe zijn ze hier terechtgekomen? Hadden wij hun keuzes gemaakt? “De Tweede Wereldoorlog lijkt misschien heel ver weg, maar achter ieder kruis, iedere davidster, schuilt iemand die een broer had kunnen zijn, een vriend of een ouder” zegt Sebastiaan Vonk. Neem bijvoorbeeld Wilma Vinsant, één van de vier vrouwen die hier begraven is. Of Lawrence Block, die een moeilijke jeugd kende. In de verhalen vertellen zij over hun leven en de keuzes waarvoor zij stonden. Keuzes die vandaag de dag wereldwijd nog steeds actueel zijn. De audioverhalen zijn het gehele jaar beschikbaar voor de bezoekers.

‘Perspectieven’

De Gezichten van Margraten is méér dan alleen een eerbetoon aan onze bevrijders. Gevallen soldaten, oud-soldaten en hun nabestaanden, vrijwilligers van Fields of Honor én bezoekers van nu delen ieder hun persoonlijke verhaal, hun perspectief of visie over oorlog, vrijheid en/of verzet. Wat zouden zij doen wanneer er (opnieuw) een beroep op hen wordt gedaan? Hoe ver strekt hun verantwoordelijkheid? Welke middelen vinden zij gerechtvaardigd? Op deze manier ontstaat er een interessante combinatie van verhalen uit het verleden, heden en de toekomst met een centrale lijn: menselijke herkenning in dilemma’s en keuzes. Met dit initiatief sluit SVAAO aan bij het landelijke thema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ‘Jaar van verzet’.