Op de koffie (en meer) bij Jansen & Janssen in Heerlen

Foto: Jansen & Janssen

Begin september 2017 openden Henny Lemaire-Janssen en Mischa Jansen de deuren van ‘Jansen & Janssen, Coffee & More’ aan de Dr. Poelsstraat 15 in Heerlen.
Jansen en Janssen dus, twee verschillende schrijfwijzen van de naam en dus geen familie, zou je denken. Maar wellicht dat dit in de nabije toekomst nog verandert, want Mischa heeft een relatie met de jongste dochter van Henny.
Tijdens een van de familiebijeenkomsten in huize Lemaire ontstond ook het idee voor de koffiezaak.

Plannen

Henny was geruime tijd werkzaam als chef-kok maar stopte daarmee toen ze kinderen kreeg. Naderhand pakte ze draad in de horeca weer op, als beheerder van een cultureel centrum in Schinveld.
Ook Mischa had al de nodige ervaring in de horeca, maar werkte fulltime in het ziekenhuis in de logistiek.

De plannen om gezamenlijk iets in de horeca van de grond te krijgen begonnen min of meer als grap. Tijdens de Limburgse Handbaldagen, waar de hele familie altijd naar toe ging. Maar al snel namen die plannen serieuzere vormen aan, en begon stilaan de zoektocht naar een geschikt pand in een plaats in de buurt. De keuze viel al vrij vlug op Heerlen, omdat ze daar het beste bekend waren.
“We hebben in Heerlen ook nog even gekeken naar een pand aan het Pancratiusplein. Maar het moest voor een beginnend ondernemer natuurlijk vooral betaalbaar zijn. Uiteindelijk kwamen we uit bij het pand waar we nu zitten. We zitten wel een beetje buitenaf, niet echt ‘in de loop’ van het centrum. Maar toch zitten we overal dichtbij. We wisten toen we begonnen alleen nog niet dat het Stadskantoor herbouwd zou worden en er een tijdelijke huisvesting kwam op de Putgraaf. Dat we de komende drie jaar dus de gemeenteambtenaren moeten gaan missen die we hier pal voor onze neus hadden. Dat is jammer, want daar hadden we toch wel wat omzet uit verwacht.”

Hart en ziel

“We hebben ons hart en onze ziel in de zaak gelegd” vervolgt Mischa. “We hebben alles zelf verbouwd. Voorheen zat er een kapper in dit pand. We zijn twee maanden intensief bezig geweest om er een mooie zaak met een huiselijke sfeer in te creëren. Waar iedereen welkom is. Waar een enkeling of stelletje zich op zijn gemak voelt, maar waar ook grote groepen terecht kunnen. We willen deel gaan uitmaken van Heerlen, maar wel op onze eigen manier. Zo sluiten we ook een beetje aan op het urban concept van de murals. Niet buiten, maar binnen. In onze toiletgroep.”

Coffee

Vanaf het begin wist Mischa dat hij met koffie aan de slag wilde. “Ik wil de koffie in Heerlen naar een wat hoger niveau tillen. Dat proberen we te doen door kwalitatief goede koffie te brengen en er aandacht aan te besteden. Ik volg momenteel een barista-opleiding, met als uiteindelijk doel een ‘eigen koffie’ neer te kunnen zetten. Wat de sommelier is voor de wijn, is de barista voor de koffie. De opleiding kent verschillende niveaus en diverse specialisaties. We zijn hier nu pas goed een half jaar bezig, maar de branderij van onze koffie heeft ons al voorgedragen voor de Misset Horeca Koffie Top 100. Dat zie ik toch als een teken dat we op de goede weg zijn.
Ook aardig om te vermelden is dat al onze koffie- en theesoorten fairtrade producten zijn. Vandaar dat we meedoen aan het mooie initiatief van de gemeente Heerlen om samen met de zeven andere gemeenten de regio Parkstad de eerste Fairtrade Regio van Nederland te maken.”

& More

Maar niet alleen koffie; er is méér bij Jansen & Janssen.
Henny kan haar chef-kokkwaliteiten uitleven in de kleine kaart die ze voeren. Waarbij alles zelf en vers gemaakt wordt. Broodjes, tosti’s, soepen. Je kunt er ontbijten, of genieten van een heerlijke high thea. Ook staan diverse soorten thee, en frisdranken op de kaart.

Vanzelfsprekend ontbreekt het gebak niet. Ook allemaal zelf gebakken. En iedere week een ander soort gebak. Om terugkerende gasten niet altijd hetzelfde te hoeven voorschotelen.
“We spelen een beetje met de smaak, ontdekken nieuwe dingen en kijken hoe onze gasten daarop reageren. Dat uitgebreid en gevarieerd assortiment maakt tevens onze doelgroep groter. En meer betrokken bij onze zaak.
Zo zijn we nu bijvoorbeeld ook aan het experimenteren met veganistische gebaksoorten. En daarnaast werken we sinds enige tijd ook suggesties van onze gasten uit. Wil je iets proberen waar je een lekker recept van hebt? Geef ons dat recept en we kijken of we het kunnen maken. Dan kun je je eigen favoriete lekkernij bij ons komen bestellen.
Op dit moment is het gebak met chocolade erg in trek. Ook de diverse soorten cheesecakes zijn niet aan te slepen. We plannen al vooruit wanneer we welke taart of gebak gaan serveren, zodat onze gasten daar speciaal voor kunnen komen. We proberen steeds iets verder te gaan. Niet alleen voor onszelf maar vooral voor de gasten. En we merken dat dit aanslaat.”

Jansen & Janssen Coffee & More is zes dagen per week geopend, alleen op maandag houdt de zaak haar deuren dicht.

Henny en Mischa heten u van harte welkom!

Kijk hier voor meer informatie.