Documentaire ‘autismerobot’ van Zuyd Hogeschool op NPO 2

Foto: Zuyd Hogeschool

Op woensdag 4 april wordt een documentaire film over een ‘autismerobot’ van Zuyd Hogeschool uitgezonden op NPO 2. De documentaire ‘Scenario’s voor een normaal leven’ vertelt het verhaal over Jonathan. Jonathan (8) is een lief maar moeilijk kind. Hij heeft ASS (autisme spectrum stoornis) waardoor hij niet in staat is om met andere mensen om te gaan. Met zijn ongeremde enthousiasme schrikt hij iedereen af. Jonathan leeft daardoor volstrekt geïsoleerd van zijn leeftijdsgenoten. Hij is overgevoelig voor lawaai en raakt compleet overstuur bij harde en onverwachte geluiden. Zijn ouders en hulpverleners proberen hem zo goed mogelijk te helpen maar niets lijkt te werken.

’Autismerobot’

Dan wordt besloten om KASPAR in te zetten, een ‘autismerobot’. Jonathan reageert goed op KASPAR. Claire Huijnen is onderzoeker bij het lectoraat Ondersteunende Technologie in de Zorg van Zuyd Hogeschool. Huijnen promoveert later dit jaar op de toepassing van KASPAR bij kinderen met autisme. Samen met het werkveld en de ouders van Jonathan heeft zij de specifieke autisme-interventies van KASPAR ontwikkeld. De basisrobot is ontworpen door de Universiteit van Hertfordshire in het Verenigd Koninkrijk.

Lelijkerd

Huijnen: “KASPAR ziet er eng uit voor veel mensen zonder autisme, omdat hij heel vlak is in zijn gelaat. Als mensen KASPAR zien zeggen ze vaak: ‘wat een lelijkerd, hij lijkt op Chucky,’ maar er is een reden waarom hij eruitziet zoals hij eruitziet. Kinderen met autisme hebben juist vaak moeite met het lezen van gezichtsuitdrukkingen. Voor hen is die beperktheid juist toegankelijk en minder verwarrend, waardoor ze zich veiliger en vrijer voelen.”

Schot in de roos

KASPAR blijkt een schot in de roos. De robot geeft simpele instructies en opdrachten en laat geen emoties zien. Jonathan weet daarom precies waar hij aan toe is. Enkele pilotsessies met KASPAR blijken verrassend goed te werken. Huijnen: “Die sessies ontwierp ik samen met de zorgprofessionals en Jonathans ouders. Toen we de opgenomen sessies achteraf bekeken vielen onze monden open: hij luistert!” Volgens Huijnen is KASPAR een “goede innovatieve stap voor iets wat nu mist in het aanbod van interventies voor deze kinderen”.
“Er wordt bij autismebehandeling al gewerkt met honden en met poppen en dat heeft allemaal voor- en nadelen. In dat aanbod lijkt ook plek te bestaan voor een robot zoals KASPAR.”

Uitzending op NPO 2

De documentaire ‘Scenario’s voor een normaal leven’ is geregisseerd door Sander Burger en geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV. De film is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds. De documentaire wordt op woensdag 4 april om 22:55 uur uitgezonden op NPO 2, KRO-NCRV 2Doc. Dit valt samen met de World Autism Awareness Week en de Autismeweek 2018.
Hierin vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

Reacties