Zuyderland Heerlen opent in juni een vondelingenkamer

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Zuyderland Medisch Centrum Heerlen opent in juni van dit jaar een vondelingenkamer (Beschermde Wiegkamer) van de landelijke Stichting Beschermde Wieg. Zuyderland is hiermee het eerste ziekenhuis in Limburg.
Het doel van de Beschermde Wiegkamer is hulp en een veilige plek te bieden aan een moeder die in al haar radeloosheid haar pasgeboren baby te vondeling wil leggen.

Beschermde Wiegkamer

Verpleegkundige Yvonne Sweers is een van de initiatiefnemers van de komst van een Beschermde Wiegkamer.
Sweers: “Ik ben er ontzettend trots op dat we in Zuyderland een Beschermde Wiegkamer gaan openen. De eerste in Zuid-Oost Nederland! Maar het is natuurlijk helemaal geen feestelijke gebeurtenis. Het is vreselijk dat er, in Nederland in 2018, kennelijk nog steeds behoefte is aan deze zorg. Vanaf juni kunnen vrouwen, desgewenst volledig anoniem, medische zorg, hulp en steun krijgen. Geen enkele moeder kiest zomaar voor deze mogelijkheid: er is altijd sprake van nood.”

De Beschermde Wiegkamer is een kamer van 1,5 bij 2 meter, waar de moeder ongezien en anoniem naar binnen kan gaan en haar baby in een ledikantje kan leggen. Daar kan ze afscheid nemen of om hulp vragen. Bovendien kan ze een daar neergelegde envelop met een uniek puzzelstukje meenemen. Mocht ze zich bedenken, dan kan ze daarmee aantonen dat zij de moeder is. Als ze dat binnen drie maanden doet, kan zij alsnog met haar baby verenigd worden, omdat die dan nog niet officieel is afgestaan ter adoptie.

Een baby die in de Beschermde Wiegkamer wordt gelegd, krijgt (medische) verzorging van een kinderarts en een kinderverpleegkundige van Zuyderland. Daarna wordt de baby overgedragen aan de kinderbescherming en jeugdzorg. De Beschermde Wiegkamer komt vlakbij de hoofdingang aan de voorzijde van het ziekenhuis.

Vondelingen

Deskundigen wereldwijd denken dat de aantallen levende en dode vondelingen slechts het topje van de ijsberg zijn. Veel te vondeling gelegde baby’s worden nooit gevonden. In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 2 levende en 4 dode vondelingen gevonden. Zie ook www.nidaa.nl/neonaticide.

Het doel van het Zuyderland en Stichting Beschermde Wieg is dat zorgmijdende zwangere vrouwen zich in een eerder stadium al melden en dat ze hulp krijgen. De baby in de Beschermde Wiegkamer achterlaten is een laatste redmiddel.
In 3,5 jaar tijd heeft Stichting Beschermde Wieg meer dan 560 wanhopige zwangere vrouwen in nood bijgestaan en toekomst geboden aan 20 baby’s.

Reacties