Blauw Sjuut legt aan bij zorgcentrum Oranjehof in Heerlerbaan

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Vandaag is de Blauw Sjuut vertrokken uit Heerlen voor zijn 68e Togh over de Euregionale carnavalswateren.
Na de ontvangst op het Heerlense stadhuis, de doop van de nieuwe bemanningsleden en de zegen van de kapelaan op het Pancratiusplein zette het eeuwenoude narrenschip koers naar tal van havens in de Euregio om de komst van de Vastelaovend aan te kondigen.

Oranjehof

Lang duurt de eerste vaart van de Sjuut niet, de eerste aanlegplaats voor de schuit en zijn bemanning is nog in Heerlen. Voor het vierde jaar op rij is bij zorgcentrum Oranjehof in stadsdeel Heerlerbaan de eerste ankerwerping.

Na welkom geheten te zijn door de zorgmanager van de Oranjehof zette de complete bemanning rond 14.00 uur voet aan wal in de Gasterie van de Oranjehof om ook hier de carnaval aan te kondigen. Maar echt nodig was dat niet, zo bleek uit de tientallen cliënten die geschminkt en verkleed zaten te wachten op de komst van het Gilde van de Blauw Sjuut.
Na de onontkoombare woorden van ‘moelemeëker’ Hub Leenen werden enkele cliënten en medewerkers onderscheiden voor hun verdiensten. Daarna trok Cor Couvée voor het 44ste jaar de registers van zijn trekzak open om gezamenlijk bekende vastelaovesleedjes te zingen. Vocaal begeleid door ‘vaandeleer’
Roy Jorissen, oraal door een advocaatje met slagroom.
Guus Coenen, vrijwilliger bij de Oranjehof en lid van het Oranjekoor, bracht vervolgens ook nog enkele onvervalste Limburgse liederen ten gehore (zie foto).

Druk programma

Even na half drie werd het anker weer gelicht. Het strakke tijdschema gebood de bemanning het Heerlens sop voor vandaag definitief te verlaten. Volgende haven: het gemeentehuis van Simpelveld. Vandaar gaat het vandaag nog verder naar Maastricht. Daar staat vanavond onder andere de ontvangst op het Knoevelemint (Gouvernement) op het programma.

Woensdag is de Sjuut even terug in Heerlense wateren. Zorgcentrum Ter Eyck in Heerlerheide is dan rond de klok van 10.00 uur de ankerplaats.

Vrijdagavond, na meer dan 30 havens te hebben aangedaan, keert de bemanning na een hopelijk behouden vaart terug in Heerlen. Volgens planning zetten de Sjuutemannen dan rond half tien weer voet aan wal op het Pancratiusplein.

Reacties