Halve eeuw ‘Nette Kadette’ in de Heerlense optocht

Een écht vastelaovendsjubileum is het niet, daar zullen ze nog 5 jaar op moeten wachten. Maar ‘een halve eeuw historie’ in je bagage is voor een carnavalsgroep toch zeker ook reden te over om een klein feestje te bouwen. Dat doen de ‘Nette Kadette’ dit jaar dan ook.

Vrijdag 26 januari vieren zij in café D’r Klinge hun 50-jarig bestaan met een receptie en feestavond.
Met bovendien een extra glans aan deze feestelijke gebeurtenis. Want niemand minder dan zijne Hooglustigheid de Sjtadsprins van Heële komt dit seizoen uit de gelederen van de Nette Kadette. Roger II (Holtus) viert dit jaar zijn 11-jarig jubileum bij de Heëlesje clowns met hun kenmerkende, rood-witte (bijna) nooit-veranderde schminkpatroon.

Geschiedenis

Dio Valkenburg, een van de mannen van het eerste uur en erelid van de ‘Nette Kadette’ sinds 1995, kijkt terug naar het begin. Dat lag eigenlijk nog ruim vóór 1968, het jaar waarin de naam voor het eerst in de deelnemerslijst van de Heëlesje optocht verscheen en er niet meer uit zou verdwijnen.
Terugbladerend in zijn plakboeken vol krantenknipsels en foto’s komt Dio Valkenburg niet alleen tot de conclusie dat de ‘Nette Kadette’ het predikaat “anno 1968” met recht mogen dragen, maar ook tot de constatering dat de ‘Nette Kadette’ in 1968 niet zo maar uit de lucht kwamen vallen. Er gingen al vele jaren aan vooraf.

Valkenburg: “De man van het eerste uur was onbetwist wijlen Piet Masthoff. Onder zijn bezielende leiding waren de voetbalclub R.K.S.V. Bekkerveld en de Tarcisiusschool al in 1959 vertegenwoordigd in de “Optoch va Heële”. Het bouwen van grote praalwagens was zijn lust en zijn leven. Samen met een vaste kern van Bekkerveld werden er jaarlijks twee prachtige exemplaren gemaakt.
In 1962 ontstond uit deze wagenbouwers een eerste carnavalsgroepje (Wim van Leeuwen, Jo Ummelen z.g., Harrie en Dio Valkenburg) dat een jaar later werd aangevuld met Martin Braun en Wim Valkenburg. In 1964 besloten Piet Masthoff, Jelle Alzer en Kees Bardoul het voetvolk te volgen. Het was ook in dit jaar dat men voor het eerst gebruik maakte van het schmink-patroon van het gezicht dat de ‘Nette Kadette’ tot op de dag van vandaag nog steeds gebruiken!”

Enorme aanwas

Vanaf 1965 was de aanwas van nieuwe leden enorm. De mannen kwamen uit alle hoeken van Heerlen om jaarlijks mee te bouwen aan de praalwagens. En mee te lopen in de optocht onder de naam ‘Karnavalsvrung va Bekkerveld’.
Omdat de binding met Bekkerveld voor een aantal leden van de groep niet aanwezig was besloot men in 1968 de groep een andere naam te geven: de ‘Nette Kadette’ waren geboren.
Met een grote groep en twee fantastische praalwagens, met als themanaam “Os iesjte sjtadsfontein” en ” ’t Geet um de woesj”, gaven de ‘Nette Kadette’ voor de eerste keer hun visitekaartje af tijdens de grote jubileumoptocht van de toen 20-jarige Winkbülle. We schrijven dan zondag 25 februari 1968.

Resepsie + Fesoavend

Vrijdag 26 januari houden de ‘Nette Kadette’ een receptie én feestavond in café D’r Klinge.
Receptie van 19.00 tot 21.00 uur, daarna begint de feestavond met tal van Heerlense artiesten. Iedereen is welkom, het liefst wel verkleed.

De getoonde foto’s in de fotoserie komen uit een familie-album, vandaar de wat mindere kwaliteit.

Reacties