Stemmenorkest ‘De Kracht van een Lied’ komende zaterdag in Cultuurhuis Heerlen

Foto:

Zaterdag 16 december geeft het Stemmenorkest “De kracht van een lied” een concert in het Cultuurhuis Heerlen. Daarbij brengen zij klassieke composities van onder meer Beethoven, Chopin, Grieg in een 4-stemmige koorbewerking (“muziek zonder woorden”) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een vrouweninterneringskamp in Nederlands-Indië op papier zijn gesteld.

Met dit kerstconcert houdt het Stemmenorkest een traditie in leven, die in 1943 startte met het eerste Kerstconcert in het Jappenkamp.
Dit jaar gaat het concert daarbij vergezeld van passende voordrachten uit het boek “De Klok” van de Heerlense schrijfster en kampkind Mieke Biessen-Dohmen, dat een indringend beeld geeft van het leven in een interneringskamp.

Historie

Op 27 december 1943 vond in een Vrouwenkamp op Sumatra het eerste concert van een Stemmenorkest plaats. Een kerstconcert, zonder woorden. Uitgevoerd door een koor als ware het een orkest. Dit dankzij 2 vrouwen. Concertpianiste Norah Chambers, opgeleid aan de ‘Academy of Music’ te London en Margaret Dryburgh, muzieklerares. Zij wisten op herinnering klassieke muziek (van barok tot hedendaags) te noteren en te bewerken voor vierstemmig vrouwenkoor.

Stemmenorkest tegen ellende

Het stemmenorkest was aanvankelijk vooral bedoeld als afleiding. Maar al snel bleek het ook een middel om de ellende van alle dag het hoofd te kunnen bieden. Deze arrangementen hebben de oorlog overleefd en worden nog steeds uitgevoerd. Als blijvende getuigenis van deze zwarte bladzijde uit de wereldgeschiedenis. Maar ook als een ode aan de zang en muziek, die zovelen troost heeft kunnen bieden in moeilijke tijden.
Dit indrukwekkende gegeven vormde niet alleen de basis voor het boek “Song of Survival” van mede-kampbewoonster Helen Colijn (ook verfilmd, “Paradise Road”). Het vormt ook het uitgangspunt van het Stemmenorkest “De Kracht van een Lied”, een koor van 32 vrouwen uit Well onder leiding van Monique Verhoeven.

Stemmenorkest Well

Zaterdag 16 december, 75 jaar nadat de Japanners Nederlands-Indië bezetten, treedt dit Stemmenorkest op in het Cultuurhuis Heerlen. Met uitvoeringen van Händel – Chopin – Bach – Beethoven – Dvorák – MacDowell en Grieg.
De zang wordt afgewisseld met declamatie van passages uit het boek “De Klok” van de Heerlense schrijfster en kampkind Mieke Biessen-Dohmen. Dat boek is een indringend autobiografisch verslag van haar kinderjaren in diverse vrouwenkampen in Nederlands Indië.

Meer informatie over orkest en/of concert zie de website van het Stemmenorkest en de website van het Cultuurhuis Heerlen.

Reservering kaarten à € 7,50 via : [email protected] of telefonisch via 045-5612121.