Vanavond 28 oktober: 13e keer ‘Nacht van de Nacht’

Foto: ®Jan Koeman

Op zaterdag 28 oktober wordt voor de dertiende keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties.
Afgelopen jaar was de Nacht al groter dan ooit met 470 evenementen en 178 plekken waar gemeenten en bedrijven de lichten doofden. Dit jaar gaan op meer dan 300 plekken de lichten uit.

Uniek is dat Interbest alle lichtreclames en reclamezuilen dooft vanaf 21 uur. Tevens wordt er een recordaantal van 485 activiteiten georganiseerd in het donker.
Dit jaar doen er voor het eerst ook 71 restaurants mee. Deze hebben zich aangemeld na een gezamenlijke oproep van Horeca Nederland en de Natuur- en Milieufederaties aan de Nederlandse restaurants. In iedere provincie kun je romantisch dineren in een van de nachtrestaurants.

Nacht van de Nacht

Dit jaar organiseren de Natuur- en Milieufederaties de Nacht van de Nacht voor de 13e keer. Ons land is een van de lichtste landen ter wereld. Dat moet veel minder en duurzamer kunnen. Door aanlichting en reclameverlichting ’s nachts te doven en door bestaande verlichting vaker te dimmen of alleen aan te laten gaan als er iemand langs komt kan er veel geld en energie worden bespaard.

Activiteiten in Heerlen

In Heerlen doet Innolux Technology Europe BV mee aan de Nacht van de Nacht. Zij zullen in het weekend van 28 oktober hun reclameuitingen op het gebouw en de binnen- en buitenverlichtingen uit doen.
Ook de vestiging van IKEA op de Woonboulevard in Heerlen doet mee. Net als alle andere filialen in Nederland doven zij de buitenverlichting.

Sterrenwacht

Sterrenwacht Limburg is ook van de partij bij de Nacht van de Nacht. Tijdens dit evenement staan ze stil bij de effecten van kunstmatige lichtvervuiling op mens en dier. Daarnaast neemt lichtvervuiling ook met toenemende mate het zicht op onze mooie sterrenhemel.
Bij de sterrenwacht leert u vanalles over de sterrenhemel en de effecten van lichtvervuiling. En bij helder weer kunt u bij hen natuurlijk buiten op ontdekkingstocht langs de echte sterrenhemel!
De Sterrenwacht is zaterdag geopend van 19.30 tot 22.00 uur, en er zijn rondleidingen om 19.30 uur, 20.30 uur en de laatste rondleiding om 21.30 uur. Entree: €3,50 p.p.; kinderen jonger dan 6 kunnen gratis naar binnen. Het programma is geschikt voor alle leeftijden, en reserveren niet nodig.

Verder is tijdens de Nacht van de Nacht het donker te beleven op de Brunssummerheide waar ze je vertellen waarom de duisternis zo belangrijk is voor de nachtdieren. Deze activiteit is uitverkocht, u kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.

Wellicht kunt u zich nog opgeven voor de avondwandeling op de Koumerberg in Hoensbroek. Met een gids van de IVN-afdeling Hoensbroek wandelt u
vanaf de Koningsbeemd via de visvijvers naar de Koumerberg en langs de Koumerbeek. Na afloop kan in de Koningsbeemd worden nagepraat bij een beker chocomelk en een wafel.

Nacht van de Nacht fotowedstrijd

De Natuur en Milieufederaties organiseren tijdens de Nacht van de nacht een fotowedstrijd. Iedereen die tijdens de nacht foto’s deelt via social media met #nachtvandenacht maakt kans op een van de 12 WakaWaka’s, een handige lamp op zonne-energie. En de fotograaf met de mooiste foto mag iedere nacht in vervolg genieten van een sterrenplafond.