Vannacht gaat de wintertijd weer in

Foto:

Vannacht gaat, zoals gebruikelijk op de laatste zondag van oktober, de wintertijd weer in.
In de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober moeten we de wijzers of cijfers van onze uurwerken eenmalig weer terugzetten op 02.00 uur.
De nacht duurt dus in feite 60 minuten langer, een extra tijd die besteed kan worden aan slaap, werk of vertier.

Zomer- / winter- / standaardtijd

De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die periode duurt maar 5 maanden, van de laatste zondag van oktober tot aan de laatste zondag van maart.

Door in de zomerperiode langer gebruik te maken van het zonlicht wordt energie bespaard. Dat was de achterliggende gedachte althans bij de (her)invoering van de zomertijd in 1977, een paar jaar na de oliecrisis.

Maar daarover zijn sommige geleerden het nu steeds minder eens. Terwijl argumenten afkomstig uit een andere wetenschappelijke hoek steeds vaker en stelliger lijken aan te tonen dat onze biologische klok het altijd moeilijk zal blijven hebben met de veranderingen in tijd door dit zomer-wintertijd systeem.

Ook de politiek heeft zich inmiddels in de discussie gemengd. Een aantal Europarlementariƫrs heeft een resolutie in stemming gebracht om de zomertijd af te schaffen.

Zomertijd 2018

Die resolutie zal waarschijnlijkĀ in december worden ingediend. Mocht die worden aangenomen, dan moet de Europese Commissie daar eerst nog haar goedkeuring aan geven en daarna de afzonderlijke lidstaten.

De zomertijd gaat volgend jaar daarom waarschijnlijk opnieuw weer in.
Dat gebeurt altijd op de laatste zondag van maart.
In 2018 is dat op zondag 25 maart.