Veiligheidshuis Parkstad afgelopen woensdag officieel van start

Foto: Gemeente Kerkrade

Afgelopen woensdag ging het Veiligheidshuis Parkstad officieel van start. Dit gebeurde door de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door alle partijen. Daaronder de acht Parkstad Limburg-gemeenten en diverse ketenpartners.

Het Veiligheidshuis Parkstad is ontstaan uit een fusie tussen de veiligheidshuizen van Heerlen en Kerkrade. Burgemeester Som van Kerkrade en burgemeester Krewinkel van Heerlen: “Door samenwerken ontstaat een huis dat staat en klaar is voor de toekomst. Er worden zo voordelen geboekt die positief zijn voor de veiligheid van alle inwoners van Parkstad Limburg.”

Samenwerken

In het Veiligheidshuis Parkstad werken onder meer de acht gemeenten, politie en justitie, reclassering, woningcorporaties en zorginstellingen samen. Informatie van de verschillende organisaties wordt gedeeld zodat met een uiterst doelgerichte (stoppen criminele activiteiten) en persoonsgerichte (gedragsverandering) aanpak criminaliteit en overlast kan worden tegengegaan of voorkomen.

Turbulent speelveld

Het speelveld rondom de veiligheidshuizen is al een aantal jaren in beweging. Ze hebben te maken met slinkende bijdrages van de Rijksoverheid. Dit mag niet ten koste gaan van de aanpak gericht op ernstige overlastplegers, criminelen, plegers van huiselijk geweld, ex-gedetineerden en jeugdige criminelen en overlastveroorzakers.

Vanuit het stadskantoor in Kerkrade werkt het Veiligheidshuis voor de hele regio Parkstad Limburg. De medewerkers zullen echter veel naar gemeenten en ketenpartners toe gaan: “out reachend werken”. Dit betekent meer proactief, meer adviserend en daarmee meer preventief.