Van 4 tot en met 6 augustus: The Notorious IBE in Heerlen

Foto: The Notorious IBE

Komend weekend van 4 tot en met 6 augustus 2017 is het centrum van Heerlen opnieuw het kloppend hart van de internationale urban dance scene tijdens de 17e editie van The Notorious IBE. Het festival trekt zo’n 10.000 lokale, nationale en internationale bezoekers uit 30 verschillende landen.

The Notorious IBE richt zich niet alleen op beoefenaars en liefhebbers van de urban cultuur. Ook het lokale publiek is een belangrijke doelgroep. Daarom staat de binnen de hiphop en urban cultuur geldende gedachte ‘Each One, Teach One’ opnieuw centraal tijdens het festival. Creativiteit, authenticiteit, participatie en vernieuwing zijn belangrijke steekwoorden waardoor professional en amateur het gehele weekend samen optrekken.

IBE

Jongerenorganisaties

Een groot gedeelte van het publiek is jong: tussen de 15 en 25 jaar. Daarom werkt The Notorious IBE ook graag samen met regionale partnerorganisaties die met jongeren werken. HFC Dansstudio, een begrip in Heerlen, is een urban dansschool opgericht door de Heerlense Jop Vermeesch. Tijdens The Notorious IBE organiseren zij onder andere de IBE Buurt Battle in samenwerking met welzijnsorganisatie Alcander. HFC Dansstudio trekt tijdens dit project de Heerlense wijken in om gratis lessen en battles te organiseren. Volgens The Notorious IBE is urban culture de ideale manier om jongeren de mogelijkheid te bieden zelf aanvulling te geven aan wat zij kunnen en willen doen. Tijdens het festival krijgen jongeren daarom de kans om workshops, lessen en battles te volgen en meer te weten te komen over de urban cultuur.

Open your mind

The Notorious IBE biedt niet alleen ruimte voor hiphop en breakdance.
In samenwerking met Hip Hop Lab 040, de urban ontwikkelingsspot van jongerenplatform Dynamo Eindhoven, wordt Open Your Mind georganiseerd op zondag 6 augustus: een kruising tussen een traditionele ‘dance battle’ en improvisatietheater waarin dansers uit verschillende disciplines worden uitgedaagd om zich helemaal boot te geven. Het programma is onderdeel van de programmalijn Free Spirits, waarmee The Notorious IBE de aandacht vestigt op relatief onbekende en onverwachte dans disciplines binnen de urban dans, zoals Waacking, Vogue, Experimental en Dancehall.
Zamounda, een All Girls Urban Dans collectief uit Parijs, komt op het festival met een programma waarin aandacht is voor afrikaanse dans en de combinatie van verschillende urban dansstijlen: Kingdom of Zamounda op zaterdag 5 augustus.

IBE

Bijzondere band met Heerlen

The Notorious IBE en Heerlen hebben een bijzondere band. Het festival vindt al sinds 2008 plaats op diverse locaties in de binnenstad van Heerlen. Voor Heerlen is dat bijzonder omdat The Notorious IBE het grootste en oudste urban dansfestival van Nederland is: er komen zo’n 10.000 bezoekers uit 30 verschillende landen op het festival af. Het festival is goed op zijn plek in Heerlen: in 2016 werd de gemeente onderscheiden als ‘Best Local Government’ door de Dutch Street Art Awards omdat Heerlen street art echt omarmd heeft en daarmee zowel haar eigen imago sterk verbetert als ook artiesten support. Bovendien maakte de gemeente in 2016 bekend van Heerlen een Urban stad te willen maken. Met meer ruimte voor innovatieve, creatieve en jonge ideeën. Festival The Notorious IBE sluit daar goed bij aan.

The Notorious IBE

  • Vrijdag 4 tot en met zondag 6 augustus 2017, Heerlen; 
  • Vrijdag 4 augustus is een gratis programma;
  • Dagkaart (za/zo): 23 euro / 10 euro (5 t/m 15 jaar); 
  • Combikaart: 40 euro;
  • Familiekaart: 60 euro.

Kijk hier voor meer informatie.