Geslaagd Sambafestival vandaag in hartje Heerlen

Veel tamtam vanmiddag en in de vroege avond in Heerlen. Een negental Sambabands speelde op diverse locaties in het stadscentrum, en trok daarna in een parade door de stad om op het Pancratiusplein te eindigen. Ook werd er op het plein voor de nieuwe muziekschool een percussieworkshop gegeven waar mensen hun ritmisch talent konden uitproberen op de typische Samba-instrumenten.

Na een pauze, vanwege de kerkdienst in de Pancratiuskerk, werd om 19.00 uur een grote finale gehouden met het merendeel van de deelnemende bands. Onder leiding van Mireille Linger van Wereldmuziekschool Amsterdam en N.E.W.S. Percussie werd een gezamenlijke massale sessie gerepeteerd en uitgevoerd.

Succes

Voor de organisatie was deze tweede editie van het Sambafestival opnieuw een succes. Het weer speelde gelukkig in positieve zin mee waardoor veel publiek bij de optredens was en langs de route van de parade stond. Volgend jaar beslist een derde editie, die misschien wel naar meer smaakt.

“Het lag dit jaar al in de bedoeling om het festival wat grootser aan te pakken. Om het een wat meer Euregionaal karakter te geven. Maar we hadden dit jaar te maken met het WMC, waardoor een aantal bands niet mee kon doen. En ook de vakantieperiode speelt mee. We zullen gaan kijken hoe we dat volgend jaar gaan aanpakken. Dan is er geen WMC natuurlijk, maar misschien moeten we eens kijken naar een ander weekend. Maar zo ver is het nog niet. Dit jaar was het in ieder geval weer een fantastisch festival, toch?! Met zoveel enthousiaste mensen, zowel bij de deelnemers als bij het publiek.”

Corio Tropical

Ook centrumorganisatie HeerlenMijnStad was heel tevreden over het festival. Hoe ze er tegenaan kijken om het festival te combineren met Corio Tropical, zoals via de social media recentelijk nogal eens is geopperd?
“Dat is lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. De winkeliers hebben hun voorkeur uitgesproken om Corio Tropical op de donderdag te houden, en deze niet naar de zaterdag te verschuiven omdat de zaterdag sowieso al een goede koopdag is. En om het Sambafestival naar de donderdag te verplaatsen is eigenlijk niet mogelijk. Gewoon omdat veel mensen die in de bands spelen op een doordeweekse dag werkzaam zijn. Bovendien zou de parade van de Sambabands dan tussen de tientallen verkoopkramen van de marktkooplieden door moeten, dat is veel te smal. Dus wat ons betreft blijven deze twee mooie evenementen vooralsnog op twee verschillende dagen plaatsvinden.”

Bekijk voor een impressie van het Sambafestival de bovenstaande fotogalerij.