Tihange-UIT zuil naar Hoensbroek

Burgemeester Krewinkel haalde als eerste de hendel over
Burgemeester Krewinkel haalde als eerste de hendel over
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Na Heerlen-centrum en C-Mill kunnen volgende week ook inwoners van Hoensbroek laten weten wat ze vinden van de kerncentrale in Tihange.
Door de hefboom in de Tihange-zuil over te halen schakelen inwoners en bezoekers de kerncentrale ‘symbolisch uit’. Een vooral ludieke manier om de zorgen te uiten over de veiligheidsrisico’s in de kerncentrale van Tihange en een gezamenlijk protestgeluid laten horen.

Of dat geluid op de nieuwe standplaats, het Gebrookerplein in Hoensbroek, ook weer net zo letterlijk genomen moet worden als in het centrum van Heerlen is niet bekend. Daar werd de zuil eerder dan gepland weggehaald omdat hij, vooral in de nachtelijke uren, voor geluidsoverlast bij omwonenden zorgde. Of er eventueel aanpassingen aan het apparaat zijn gedaan was bij de gemeente niet bekend.

Thiange-zuilen

De Tihange-UIT-zuil werd eind maart voor het eerst in Nederland geplaatst voor het stadhuis in het centrum van Heerlen. Eenzelfde zuil is op nog acht andere plaatsen in de Euregio geplaatst. Het aantal keren dat de hefboom wordt overgehaald op de Tihange-zuilen wordt bijgehouden op de website www.tihange-alarm.eu en doorgegeven aan de Belgische regering. Tot nu toe werd in de Euregio al bijna 1,4 miljoen keer de hendel overgehaald. Meer dan 160.000 keer daarvan in Heerlen, volgens de website.

Protestactie

Zowel het college als de gemeenteraad van Heerlen spraken zich duidelijk uit tegen de veiligheidsrisico’s van de centrale. Burgemeester Ralf Krewinkel was duidelijk bij de ingebruikname van de Heerlense zuil: “Tihange moet dicht. Daarvoor bewandelen we juridische wegen en is er een bestuurlijke lobby. Met de zuil voegen we daar nu ook een protestactie aan toe. Laten we onze mening laten doorklinken tot in Brussel.”