Gluckauf Jongerendebat: kom meepraten in Filmhuis de Spiegel

Zaterdagmiddag 21 maart is Filmhuis De Spiegel de place-to-be voor de jongeren uit Heerlen, Parkstad en de hele Mijnstreek.

Je bent van harte welkom om te debatteren over de toekomst van onze regio. Laat je licht schijnen over hoe jij je toekomst hier ziet. Hoe het is om hier op te groeien en volwassen te worden. Hoe jij je kansen ziet. Of je van plan bent hier voorlopig te blijven, of dat je zo snel mogelijk je koffers en verhuisdozen pakt. En deel je mening over en ervaringen met het mijnverleden van deze regio: ervaar je dat als een last, of zie je het juist als een verrijking?

Bioscoopfilm Gluckauf

Aanleiding voor dit jongerendebat is de bioscoopfilm Gluckauf, geregisseerd door de oorspronkelijk uit Schinveld afkomstige Remy Van Heugten en gebaseerd op waargebeurde Limburgse verhalen. De film ging in januari in première tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) en was genomineerd voor de prestigieuze Tiger Awards. Gluckauf ontving lovende recensies in alle media, maar er is ook kritiek. Want hoe herkenbaar is het beeld dat Van Heugten neerzet over de streek? Welke spiegel houdt de film ons voor? Gluckauf vraagt hoe dan ook om een gesprek, om een groot debat.

Het debat staat onder leiding van journalist, presentator en Limburgse Amsterdammer Leon Verdonschot. Regisseur Remy van Heugten is erbij en praat mee. En Michelle Bracke, de nieuwe stadsdichter van Heerlen, maakt live een gedicht.

Programma:

  • 13.30 uur: inloop;
  • 14.00 uur: start film bij Filmhuis de Spiegel;
  • 15.30 uur: start debat bij Filmhuis de Spiegel;
  • 17.00 uur: einde middag.

Aanmelden voor de film én het debat, of voor alléén het debat kan via Filmhuis de Spiegel www.filmhuisdespiegel.nl .
Na het debat kun je op vertoon van je bioscoopkaartje gratis de tentoonstellingen ‘Oet d’r Sjtub’ en ‘Push and Pull’ (1e verdieping Schunck) bezoeken.

Het Jaar van de Mijnen

Het Grote Gluckauf Jongerendebat is een initiatief van ‘Het Jaar van de Mijnen’. Het is niet alleen een jaar van terugkijken, maar zeker ook van vooruitzien, en daarom zeker ook voor de jongeren van Zuid-Limburg. ‘Het Jaar van de Mijnen’ wil hen informeren, betrekken maar ook een podium bieden en horen. Onder andere dus op zaterdag 21 maart tijdens Het Grote Gluckauf Jongerendebat, in samenwerking met Filmhuis de Spiegel en SCHUNCK*.

Reacties