Hoogseizoen telt bijna 10 miljoen vakantiegangers

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Bijna 10 miljoen Nederlanders reisden vorig jaar in het hoogseizoen af naar hun vakantiebestemming in eigen land of in het buitenland. In de piekweek, waarin alle drie de regio’s vakantie hebben, waren ruim 3,7 miljoen Nederlanders op hun vakantieadres of onderweg.
Het meeste geld spenderen we aan vakanties in het buitenland. Frankrijk is hiervoor nog steeds de favoriete bestemming.
Dit blijkt uit onlangs verschenen cijfers over vakanties van het CBS.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen begint één week voor de start van de schoolvakanties op zaterdag en duurt negen weken. Vorig jaar gingen in het hoogseizoen 9,9 miljoen Nederlanders ten minste één keer op vakantie. Nagenoeg evenveel als in het hoogseizoen van 2015. Tijdens de piek in de vijfde week vertoefden ruim 3,7 miljoen landgenoten één of meer dagen buitenshuis voor een korte of lange vakantie, in het buitenland of in eigen land.

Buitenland of eigen land

Nederlanders gaan voor hun lange vakanties vooral naar het buitenland. In het hoogseizoen van 2016 trokken 5,3 miljoen mensen voor hun vakantie de grens over, tegenover 2,7 miljoen vakanatiegangers die in eigen land bleven. Vooral voor de korte vakanties – met maximaal 3 overnachtingen – blijven we ‘s zomers meestal in Nederland.

Nederlanders besteedden in het hoogseizoen van 2016 bijna 4,6 miljard euro aan vakanties.