Referendum herindeling Heerlen-Landgraaf van tafel

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Het door het ‘Burgercomité Zelfstandig Landgraaf’ ingediende verzoek om een referendum te houden over het door de provincie opgelegde herindelingsvoorstel voor Landgraaf en Heerlen komt er niet.

Referendum

Het Limburgs Parlement ging vanavond niet akkoord met dit verzoek. Ofschoon het er in de aanloop naar de vergadering nog naar uitzag dat een aantal partijen wel oren had naar een referendum waarmee het draagvlak van een herindeling gepolst kon worden, bleek de vlag er donderdagavond toch opeens anders bij te hangen. De Provinciale Staten gingen niet akkoord met een provinciaal referendum, noch met een fusiereferendum alléén in de Parkstad-steden, zoals door de PVV nog ter tafel was gebracht.

De aanvraag voor het referendum zou niet voldoen aan de criteria die aan het houden van een referendum zijn gesteld. Ook speelde een advies van de landsadvocaat mee, die stelde dat de in gang gezette procedure een advies behelst aan de Minister van Binnenlandse Zaken. Daarover kan geen referendum gehouden worden.

Het Burgercomité Zelfstandig Landgraaf had al te kennen gegeven dat, wanneer hun referendumaanvraag door de politiek zou worden afgewezen, ze een kort geding gaan aanspannen om dit alsnog van de grond te krijgen.