Oorspronkelijke schenkingsakte Kasteel Hoensbroek te bezichtigen

Markies Rüdiger von und zu Hoenbroeck met zijn vrouw
Markies Rüdiger von und zu Hoenbroeck met zijn vrouw
Foto: Kasteel Hoensbroek / Anne Rose Orbons

De originele schenkingsakte uit 1389 van Kasteel Hoensbroek is voor twee weken even terug in het kasteel.
De huidige eigenaar, Markies Rüdiger von und zu Hoenbroeck, biedt de officiële akte ter bruikleen aan Kasteel Hoensbroek aan.
De akte is het oudste archiefstuk van het kasteel en hét bewijs van bestaansrecht. Deze akte bevestigt de schenking en dateert van 7 december 1389, is op origineel perkament, heeft een twaalf centimeter groen ruiterzegel aan een rood, groen en gele zijden streng.

Tentoongesteld

De akte wordt tentoongesteld in een speciale vitrine en is van 16 juli tot 29 juli 2017 voor iedereen te bewonderen in de ruimte ‘Op den groten toren’ in Kasteel Hoensbroek.
En als u Herman of Hoen heet heeft u misschien geluk. U kunt zich dan aanmelden voor het officiële moment op zondag 16 juli waarop de akte wordt onthuld; de eerste 25 Herman’s of Hoen’s krijgen een ticket.

Familie Hoen, geslacht van kooplieden

De familie Hoen is uit het Rijnland afkomstig. Zij kwamen tot grote macht en rijkdom in de feodale tijd. Oorspronkelijk was ze niet van adel, maar een geslacht van kooplieden. Verarmde adel leende geld bij koopman Hoen. Bij wanbetaling volgde gedwongen verkoop van bezit tot de lening was terugbetaald. Hierdoor kwam de familie Hoen in goeden doen. Ze kon zelfs aan de vraag naar grote sommen geld van de hoge adel beantwoorden. Die hoge adel betaalde de familie Hoen niet altijd terug met geld, maar ook met functies, rechten, bezittingen en verheffing in de adelstand. Zo ook het moeras, het broekland dat Hoen’s moeras zou gaan heten: Hoensbroek.

Herman Hoen eerste heer dorp ‘In ghene Broeck’

Op 26 oktober 1388 ontving Herman het dorp ‘Ingen Broeck’ in leen van Hertogin Johanna van Brabant als blijk van waardering voor de hulp en de steun die zij jarenlang van Nicolaas Hoen en zoon Herman ontving. In datzelfde jaar werd Hoensbroek van Heerlen afgescheiden en tot Brabants leen verheven in de handen van het geslacht Hoen. Herman Hoen werd hiermee de eerste heer van het dorp ‘In ghene Broeck’. Nadat Philips de Stoute, zoon van Koning Jan II van Frankrijk en Hertog van Bourgondië, het Land van Valkenburg op 17 augustus 1389 in pand had verkregen van hertogin Johanna bevestigde deze op 7 december 1389 de schenking van het dorp genaamd ‘In ghene Broeke’ aan ‘Chevalier messire Herman Hoen du Broec’.

Facsimile

Markies Rüdiger von und zu Hoenbroeck, woonachtig Zuid-Duitsland, biedt de originele akte tijdelijk ter bruikleen aan Kasteel Hoensbroek aan. De plek waar de akte thuishoort. Na onderzoek bleek echter dat het perkament te kwetsbaar is en geklimatiseerd bewaard moet worden. Daarom is besloten om er een facsimile (replica) van te laten maken. De tekst wordt gereproduceerd en het zegel in was gekopieerd. Het origineel gaat daarna weer terug naar de markies. Het facsimile komt dan in de vitrine in de stamboomkamer.