Nieuwe Convenant laaggeletterdheid regio Parkstad

Foto: CC0 Public Domain

Op 26 juni komen de partijen die deel uitmaken van het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad bij elkaar in SCHUNCK* Glaspaleis in Heerlen om te tekenen voor een nieuw Convenant. De partijen verbinden zich voor weer een periode van vier jaar om te komen tot een gezamenlijke aanpak van laaggeletterdheid in de regio.

Initiatiefnemer

SCHUNCK* is een van de initiatiefnemers van het eerste uur. Marja Henssen is Adviseur Basisvaardigheden en participatie bij SCHUNCK* Bibliotheek. Volgens haar is het nog steeds hard nodig dat de overheid zich samen met het bedrijfsleven inspant om laaggeletterdheid uit de taboesfeer te halen.

“Door de gezamenlijke aanpak willen we mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal enthousiasmeren en stimuleren om gebruik te maken van het digi-taalaanbod in de regio. In Heerlen is meer dan 16% van de inwoners laaggeletterd en hiervan is 2/3 van Nederlandse afkomst. In tijden van toenemende digitalisering wordt het voor deze groep steeds moeilijker de juiste informatie te vinden om deel te nemen aan de maatschappij”.

Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad

Het Convenant verbindt 30 bondgenoten. Daaronder diverse bedrijven en instanties als de WOZL, het Arcus college, het UWV, de bibliotheken, gemeentes en verschillende zorg- en welzijnsinstellingen.
Aanwezig zullen zijn wethouders van de deelnemende gemeenten en de beleidsambtenaren. Ook de directeuren van de deelnemende organisaties en de medewerkers die namens die organisatie in het overleg zitten. Namens Stichting Lezen en Schrijven is directeur Merel Heimens Visser aanwezig. Met dit nieuwe Convenant (2017-2021) willen de bondgenoten verder invulling geven aan de landelijke aanpak ‘Tel mee met taal’ in de regio Parkstad.

Programma 26 juni (15.30 – 17.00 uur)

  • Muzikaal welkom door Lotte Walda;
  • Gesprek aan de koffietafel door voorzitter Marja Henssen en secretaris Ivette Sprooten;
  • Voorstellen nieuw bestuur;
  • Poëtisch intermezzo door Merlijn Huntjens (stadsdichter Gemeente Heerlen);
  • Taalquiz afgenomen door taalambassadeurs (voormalig laaggeletterden);
  • Muzikaal intermezzo door Lotte Walda;
  • Ondertekening van het nieuwe Convenant;
  • Poëtische afsluiting door Merlijn Huntjens.