De Twee Gezusters in de Luciushof failliet?

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Nietsvermoedende senioren stonden in de namiddag en vanavond aan een gesloten deur van Brasserie De Twee Gezusters, waar velen sinds jaar en dag hun avondmaaltijd nuttigen. De Brasserie bleek, en bleef, gesloten. Voor een warme maaltijd waren de hongerigen vanavond genoodzaakt óf uit te wijken naar een andere eetgelegenheid, óf zelf de pannen maar ter hand te nemen.

Driegangenmenu

Vooral veel senioren die in het centrum van Heerlen wonen, maken gebruik van de mogelijkheid om in ‘het eethuis’ voor een schappelijke prijs dagelijks een goed driegangenmenu te nuttigen. Niet alleen voor het stillen van de trek, maar vooral ook om andere mensen te ontmoeten.
Maar of dat in de toekomst weer kan gaan gebeuren is twijfelachtig. Op dit moment zijn de deuren dicht, en de pannen en borden leeg.

Economische redenen

Een door algemeen directeur Dietmar Schrijnemaekers ondertekende brief meldt dat de twee BV’s (De TWEE Gezusters – Centrum voor diversiteit B.V., en de TWEE gezusters – Horeca B.V.) “per direct om economische redenen de werkzaamheden moeten beëindigen tot er een curator is aangesteld als gesprekspartner.”
Als redenen hiervoor worden genoemd “het uitblijven van diverse maatschappelijke inkomsten vanuit stakeholders, geen compensatie mogelijkheden in diverse transitie obstakels van het jaar 2015 & 2016 en een aantal onvoorziene omstandigheden”. Economisch en bedrijfskundig ongetwijfeld goed geformuleerd, maar voor het merendeel van de mensen dat vandaag opheldering wilde over de gang van zaken nauwelijks te begrijpen. “Ze zullen wel failliet zijn” concludeerde een teleurgestelde en weer hongerig huiswaarts kerende gast.

Crowdfunding

Onlangs nog probeerde De TWEE gezusters, de organisatie die de twee kloosters Luciushof (Putgraaf 3) en Savelbergklooster (Gasthuisstraat 2) in hartje Heerlen exploiteert, via crowdfunding nog nieuw werkkapitaal op te halen om haar maatschappelijke impact te kunnen vergroten. Dat is blijkbaar niet (voldoende) gelukt.

Eerdere sluiting

Het is overigens niet de eerste maal dat het restaurant de deuren moet sluiten. Tot eind 2014 was de stichting Open Huis verantwoordelijk voor dit ‘sociaal restaurant’, maar deze stichting zag vanwege teruglopende inkomsten geen kans meer ‘Het Eethuis‘ draaiende te houden, waarna het op 1 januari 2015 is overgedragen aan De Twee Gezusters.

Hopelijk wordt er snel een alternatief gevonden voor het aanbieden van maaltijden aan de doelgroepen, met name aan de senioren uit het centrum van Heerlen. De gemeente Heerlen, een van de huidige partners en subsidieverstrekkers, mag daarbij zeker een voortrekkersrol gaan vervullen.