Kunstenaar bekend voor Sjef Diederenpark

Foto: Diana Ramaekers

De Kerkraadse kunstenares Diana Ramaekers is geselecteerd om het kunstwerk voor het nieuwe Sjef Diederenpark in Hoensbroek te maken. Het kunstwerk moet een aandenken worden ter ere van de gelijknamige Limburgse troubadour. Een jury bestaande uit kunstenaars, landschapsarchitecten en buurtbewoners heeft een kunstwerk/idee gekozen uit 15 ingediende ontwerpen.
Diana Ramaekers is een gerenommeerde kunstenares die diverse prijzen, exposities en opdrachten uit de hele wereld op haar naam heeft staan.

Sjef Diederenpark

Het Sjef Diederenpark is een buurtinitiatief van betrokken mensen uit Hoensbroek die samen de schouders zetten onder een terrein waar Basisschool de Heijster heeft gestaan. Na de sloop hebben deze bewoners in overleg met de gemeente afgesproken dat zij samen gaan zorgen voor de aanleg, onderhoud en het kunstwerk van dit Sjef Diederenpark.
De jury is verheugd met de inzendingen die zij heeft mogen beoordelen. De inzendingen tonen de grote betrokkenheid bij de persoon van Sjef Diederen. Er is veel werk verricht en men heeft zich verdiept in de situatie ter plekke. De plek die nu als parkje al een positieve uitstraling heeft en een meerwaarde is voor de buurt.

Planning

Bewoners kunnen nu middelen gaan inzamelen om het kunstwerk te realiseren. Er wordt op 24 juni een benefiet avond georganiseerd met diverse artiesten die gelieerd zijn aan Sjef Diederen. Ook wordt er een veiling gehouden van eigendommen van Sjef Diederen die de familie ter beschikking heeft gesteld. Verder worden er schilderijen geveild die door een schildergenootschap ter beschikking gesteld worden. Ook de gemeente zal een (financieel) steentje bijdragen aan dit kunstwerk.

Het idee van Diana Ramaekers

De S-sculptuur is een hommage aan de troubadour Sjef Diederen waarin de eerste beginletter van zijn naam de hoofdrol speelt: de S van Sjef die een mooie dynamische en meanderende vorm heeft en de drager is van de sculptuur die een eerbetoon aan de beroemde liedjesschrijver is. De ‘schwung’ van de vorm staat ook voor het leven zelf en de dynamiek van Sjef’s liedjes. De S is van een groen gekleurd transparant en gebogen acryl waarop het portret van Sjef, de teksten van zijn belangrijkste liedjes en een biografie geprint is. Dit betreft nog een vrij ruw concept dat later veel gedetailleerder uitgewerkt zal worden. Met name de wijze waarop het portret en de teksten van zijn liedjes straks tot één beeld kunnen versmelten, zal de prijswinnaar uitdiepen in de uitvoeringsfase. De sculptuur zal straks op eenvoudige wijze interageren met de toeschouwer door een QR-code in de print die de liedjes van Sjef op de GSM van de bezoekers laat horen. De S-sculptuur is zowel overdag alsook in de avond zichtbaar voor de bezoekers: een lichtlijn die meeloopt met de s-vorm onder de acryl, verlicht de sculptuur en de prints op een subtiele wijze. De meanderende vorm en de groene transparante kleur kunnen straks helemaal opgaan in de beplanting en vormgeving van het parkje. De sculptuur zal het zicht op de ruimte van het park geheel open laten en kan zowel één worden met de omgeving alsook opvallen door zijn dynamische verschijning. De prints met de liedteksten en biografie geven op een compacte wijze informatie over het leven van Sjef Diederen en zijn relatie met de stad Hoensbroek.

De relatie met Sjef Diederen vond zij in de vorm van een S-vormige transparante plaat waarop teksten en portret van Sjef Diederen worden weergegeven. Ook is het kunstwerk voorzien van een mogelijkheid daadwerkelijk de liedjes van Sjef Diederen ten gehore te brengen.

De kwaliteit van het werk komt tot uiting door een antwoord te geven op een dag- en nachtsituatie. Het kunstwerk past op een natuurlijke wijze in het park en is verfrissend vormgegeven. Het werk kenmerkt zich als een transparant en rank geheel. We hebben te maken met een daadwerkelijk kunstwerk.