Maankwartier tijdens Dag van de Bouw

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Zaterdag rond 15.00 uur vertrekt voor het laatst deze middag een groep geïnteresseerden voor een rondleiding door het Maankwartier.
In het kader van de Dag van de Bouw kan vandaag iedereen een kijkje komen nemen in het Maankwartier Noord dat grotendeels klaar en bewoond is.
Maar ook in Maankwartier Zuid, waar de contouren van het vier-sterren-Maanhotel zich al boven op de ondergrondse parkeerlagen beginnen te manifesteren en de hellingbaan als aansluiting op de Saroleastraat al gestalte krijgt, zijn de poorten op 20 mei opengezet voor de vele belangstellenden.

Mijnwater

Tijdens de rondleiding door Maankwartier Noord gaat het onder andere langs een ruimte waarin het toekomstige project en kunstwerk via vernuftige apparatuur en futuristische brillen tot leven wordt gebracht.
Daarna gaat ongeveer de helft van de circa 75 personen tellende groep via de achterzijde langs de busbaan naar de energiecentrale van het ‘Mijnwater-project’, waarmee de woningen en (toekomstige) commerciële ruimten en kantoren van het Maankwartier verwarmd worden.
Een deskundige uitleg leert ons dat we daarvoor onder Heerlen enkele miljoenen kubieke meters mijnwater ter beschikking hebben, verwarmd door de geothermische energie van Moeder Aarde zelf. Via een vernuftige leiding-infrastructuur wordt dat rondgepompt om woningcomplexen en bedrijven te verwarmen of te koelen. Het Arcuscollege en de Open Universiteit zijn er al op aangesloten, het APG, de multifunctionele accommodatie in Bekkerveld, het hoofdkantoor van de Rabobank, het CBS, het centrumplan Heerlerheide. En ook het Maankwartier dus, en binnenkort het gebouw van de GGD. En nee, om verzakkingen hierdoor hoeven we ons geen zorgen te maken, want het water van grote diepte uit de voormalige mijngangen opgepompt. En oh ja, het is een duurzaam systeem, de CO2-uitstoot wordt hiermee zo’n 65% gereduceerd.

Plaat

Het laatste onderdeel van de rondgang is het uitstapje naar de ‘plaat’. Helaas maar tot aan het bouwhek van de ‘plaat’, we mogen er niet óp. En dat is eigenlijk logisch, op de plaat barst het van de bouwattributen en -materialen. Er wordt met man en macht gewerkt om het toekomstige stationsgebouw, waarvan het staalskelet inmiddels grotendeels in elkaar gezet lijkt, en het nieuwe kantoorgebouw van Weller, binnen het gestelde tijdsbestek af te krijgen.

Maankwartier

In het najaar van 2018 moet alles gereed zijn. Dan kan iedereen vanaf de Saroleastraat via de Maanpoort de oversteek maken naar de noordzijde van het spoor, en/of andersom natuurlijk. Langs het nieuwe Maanhotel met 159 kamers, het nieuwe NS-station, langs de majestueuze Heliostaat en langs tal van appartementen, horecazaken en winkels die dan het aanzicht van dit stukje Heerlen hoe dan ook een enorme boost zullen hebben geven.