Interview met Danny Wintjens: van doelman tot zakenman

Foto: Heerlen.nieuws.nl/Hein Smith

Enkele jaren geleden stond onze gast met de kampioenschaal van Nederland, behaald door PSV, op het bordes in Eindhoven. Hij maakte deel uit van de kampioenselectie van PSV. Nu staat zijn besluit vast om over een paar maanden zijn actieve loopbaan als doelverdediger te beëindigen. Hij heeft gekozen voor zijn gezin, zijn maatschappelijke carrière, en voor het verder uitbreiden van zijn VSN keepersschool.
Samen met zijn gezin heeft hij zijn stek gevonden in Landgraaf.

Wie is Danny Wintjens?

“Ik ben op 30 september 1983 geboren in Maastricht. Opgegroeid in Cadier en Keer. Ruim 14 jaar partner van Judith Caenen (ja de dochter van de bekende amateurtrainer Thei Caenen).
Samen hebben wij 3 kinderen, allemaal jongens, Ruud (8), Roel (6) en Guus van 3 jaar. En wij wonen in Landgraaf.”

Hoe heb jij als jongen uit Maastricht, Judith uit Landgraaf leren kennen?

“De eerste ontmoeting was op het Vrijthof” lacht Danny, “ik was toen 18 jaar en volop met voetbal bezig. De eerste paar maanden hadden we dan ook alleen via internet, msn, contact. Daarna zijn we vaker gaan afspreken en sindsdien zijn we onafscheidelijk. Judith en ik zijn ruim 14 jaar samen en met onze jongens vormen we samen een hecht gezin.”

Opleidingen?

“Na de lagere school ben ik naar de HAVO gegaan op het Sophianum in Gulpen. Dat betekende dagelijks 10 kilometer fietsen. Vervolgens ging ik ‘HBO bouwkunde’ studeren op de hogeschool in Heerlen, een opleiding die ik succesvol heb afgesloten. Dat was niet altijd even gemakkelijk, want de laatste 3 jaren moest ik mijn studie combineren met mijn voetballoopbaan, ik had toen een contract bij MVV.”

Waarmee we bij je sportieve loopbaan zijn…

Danny Wintjens
Foto: Heerlen.nieuws.nl/Hein Smith

“Ik begon bij de jeugd van VV Keer uit Cadier en Keer waar ik met mijn ouders woonde. Op een gegeven moment mocht ik instromen in het jeugdplan van MVV. Ik kon toen bij MVV trainen, maar speelde de wedstrijden bij VV Keer. Na verloop van tijd werd ik opgenomen in de jeugdopleiding van MVV. Op mijn 17e tekende ik vervolgens een contract bij MVV.

Na mijn periode bij MVV ging ik naar FC Twente. Daar was ik 3e keeper. Gevolgd door 1 seizoen bij Heerenveen. Mijn volgende uitdaging was VVV waar ik een tweejarig contract kreeg. Het eerste jaar speelden wij eredivisie, maar we degradeerden. Het tweede seizoen in de eerste divisie werden we kampioen en promoveerden wij weer naar de eredivisie. VVV besloot toen om een ervaren keeper aan te trekken, Dennis Gentenaar. Waarop ik voor mezelf de beslissing nam om naast het voetballen parttime te gaan werken, en dat kon in Sittard. Ik speelde bij Fortuna Sittard en werkte bij aannemersbedrijf Maasveste – Berben bouw. En die combinatie beviel mij heel goed, ik heb ook bijna alle wedstrijden gekeept.

Op een gegeven moment werd het bij de vereniging financieel en qua uitdaging minder. Ik verlengde mijn contract niet, en zat even zonder club. Tot er een telefoontje uit Zwolle kwam, zij waren gepromoveerd en hun doelman Boer had zijn hand gebroken. Ze waren dus op zoek naar een ervaren doelman. Ook bij Zwolle heb ik mijn wedstrijden gespeeld, en wisten wij ons te handhaven in de eredivisie. Ik kon bij Zwolle blijven, maar de afstand was toch te groot. Ik ben toen aan mijn tweede periode bij VVV Venlo begonnen, waar ik een 3-jarig contract kreeg.

Eigen bedrijf

Ik was tevreden, ik kwam bij een mooie vereniging terecht en ook nog eens dichter bij huis. Inmiddels was ik mijn eigen bedrijf gestart, wat goed te combineren was met mijn functioneren bij VVV. Maar die tweede periode bij VVV verliep sportief niet volgens verwachting. Na 1,5 jaar kreeg ik de kans om verhuurd te worden aan PSV, en dat heb ik toen ook gedaan. Ik trainde volop mee met de selectie en heb alles heel bewust meegemaakt. Dus ook het kampioenschap. Een fantastische ervaring. Toen ik het contract bij PSV tekende heb ik mijn contract met VVV laten ontbinden.

Na de periode bij PSV koos ik bewust voor mijn maatschappelijke carrière. Ik ging voetballen naast het werk, in plaats van werken naast het voetbal. Bij de amateurs, maar wel op het hoogste niveau in België, bij Bocholt VV. Maar over een paar maanden, aan het eind van het seizoen, hang ik mijn voetbalschoenen aan de wilgen en stop ik definitief met actief voetballen.”

Dus nu een volledige focus op je maatschappelijke loopbaan en je keepersschool?

“Ja. Zoals eerder aangeven was ik al parttime actief met mijn bedrijf, Bouwkundig Adviesbureau Danny Wintjens, waar ik me nu dus volledig mee bezig kan houden. En het ziet er veelbelovend uit, momenteel ben ik ingehuurd door een Belgische organisatie, EDIBO NV die actief is in de markt van industriële gebouwen. Ze hebben me gevraagd om voor hen in Nederland een zelfstandige vestiging te gaan opstarten. Voor mij een unieke kans om mij als zelfstandige door te ontwikkelen terwijl ik gebruik kan maken van alle faciliteiten van EDIBO NV. Een prachtige uitdaging. Daar ben ik nu volop mee bezig, en vooral met het uitbreiden van mijn netwerk. Het geeft een goed gevoel om tijd en energie te investeren in iets wat van jezelf is!”

Daarnaast heb je ook je VSN keepersschool Danny Wintjens?

“Klopt. Die ben ik vier jaar geleden gestart, in mijn tweede periode bij VVV. Als begeleider/ trainer van jeugdkeepers bij mijn jeugd liefde VV Keer. VSN, Voetbalschool Nederland, is opgezet door Hein Poell, mijn vroegere jeugdtrainer bij MVV. Met het doel om samen met verenigingen te zoeken naar structurele oplossingen in het geven van keeperstrainingen.

Ik leg contact met een vereniging waar ik mee ga samenwerken. De bedoeling is dat vanuit die vereniging een of meerdere vrijwilligers zich geroepen voelen om keepers te gaan trainen. Vanuit de keeperschool begeleiden we deze vrijwilligers dan 12 weken intensief zodat de verenigingen uiteindelijk keepertrainers uit eigen vereniging hebben. Bij de vereniging worden niet alleen de keepers uit de vereniging getraind, maar kunnen ook keepers van andere verenigingen zich aanmelden. We zoeken nadrukkelijk de samenhang tussen deelnemers en verschillende verenigingen vanuit de gehele regio. Op dit moment hebben wij met drie verenigingen, VV Keer – Alfa Sport en UOW`02, een samenwerkingsverband. En die samenwerking verloopt prima. Wij streven ernaar om keepers in de toekomst te laten doorstromen naar de talentengroep, waar nog specialistischer getraind zal gaan worden. Ook dit is weer een pracht van een uitdaging.

Als je weet hoe hoog je lat ligt, kun je zelf bepalen hoe er te komen.

De vragen van …..

1. Karakter?

Integer, rustig, wel-overdenkend en relativerend.

2. Levensmotto?

Ik wil controle over mijn eigen leven hebben, mijn eigen richting in mijn leven kunnen bepalen zonder afhankelijk te zijn van anderen. Dat geldt op alle gebieden.

3. Bewondering voor?

Voor Judith. Trots op haar als persoon, de manier waarop ze in het leven staat. Iemand die naast haar eigen werkzaamheden ook nog het hele gezin draaiende houdt. Chapeau!

4. Spijt van?

Nergens, ik heb al mijn beslissingen weloverwogen en bewust genomen. Ik kijk ook alleen maar vooruit. Misschien had ik de een of andere keuze anders kunnen doen maar dat is voor mij geen spijt.

5. Angst voor?

Onbekende, bepalende zaken die je niet zelf in handen hebt (bijvoorbeeld gezondheid) in de familiaire sfeer en ons gezinnetje.

6. Hobby’s?

Sport; niet alleen actief maar ook het kijken ernaar. Ik ben ook vaak op zoek naar het verhaal ergens achter.

7. Ambities?

Gelukkig blijven met mijn gezin, en een goede balans tussen gezin en werk houden.

8. Carnaval of wintersport?

Heel duidelijk, wintersport.

9. Slechte eigenschap?

Ik kan koppig zijn, en doordraven.

10. Schouwburg, boek of film?

Lezen, en dan vooral historische romans. Het laatst heb ik een trilogie gelezen ‘Val der Titanen’.

11. Avondje stappen of etentje?

Etentje.

12. Bier, water of wijntje?

Wijntje, wij gaan vaak op vakantie in Italië waarbij het Chianti-gebied favoriet is, en dan is er geen ontkomen aan…

13. Wie zijn je voorbeelden?

In de sport Edwin van der Sar, ik werd ook wel eens met hem vergeleken, maar dat zal vooral met onze lengte te maken hebben. En ook heb ik veel respect voor mensen die iets betekenen zonder zichzelf daarbij op een voetstuk te plaatsen.

14. Krijg inspiratie van?

Mogelijkheden die je krijgt en ziet, en om het verkregen vertrouwen ook terug te kunnen betalen. Het werken met jeugdkeepers, het plezier en de kleine dingen er omheen, dat heeft ook met waardering te maken.

15. Wat zou je absoluut nog eens willen doen?

Mooie rondreis maken en veel van de wereld zien, samen met onze kinderen. Kennismaken met de vele verschillende culturen is een verrijking van hun kennis en goed voor hun ontwikkeling.

16. Ultieme doelstelling?

Om keepers – jeugd en senioren – de mogelijkheid te geven om zich verder te ontwikkelen. Iedereen op zijn eigen tempo en niveau, maar wel persoonlijke groei te laten doormaken. En mijn uitdaging bij de Belgische opdrachtgever EDIBO NV is voor mij maatschappelijk leidend.

17. Tot slot, waar zien we je over 10 jaar?

Zullen we weer hier afspreken en kijken of mijn plannen en ambities zijn uitgekomen…?

We spraken vandaag met Danny Wintjens, een jongeman die midden in het leven staat en bewust met zijn toekomst bezig is. Een evenwichtige persoonlijkheid die op jonge leeftijd al precies wist wat hij wilde. Hij had een, heel lucratief, contract kunnen tekenen bij Anderlecht in België maar koos toch voor zijn opleiding en het spelen van wedstrijden bij MVV.
Hij en zijn gezinnetje hebben hun plek gevonden. Zij hebben hun huidige woning verkocht en verhuizen naar het centrum van Waubach. Daar wacht dus weer een uitdaging, het opknappen van hun nieuwe huis…

Tekst en interview: Hein Smith.