‘Eetkamer van de Wijk’ bundelt Heerlense eetculturen

Foto: Eetkamer van de Wijk

De bloeiperiode van de mijnen bracht veel verschillende culturen en nationaliteiten naar de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek. De nazaten van deze migranten uit Polen, Turkije, Marokko en vele andere landen zijn vandaag de dag nog steeds een groot onderdeel van de eetcultuur en identiteit in alle buurten van Heerlen.

Project ‘Eetkamer van de Wijk’

Het Jaar van de Mijnen was een goede aanleiding voor de stichting HeerlensDNA om deze eetculturen eens op te zoeken in de Heerlense buurten, waar mogelijk compleet met nostalgische mijnverhalen. Met een buurtdiner in alle 11 wijken, bij bewoners thuis, in buurthuizen en andere prominente plekken in de wijk nodigt het project Eetkamer van de Wijk Heerlenaren uit elkaar te ontmoeten, samen te eten en recepten uit te wisselen die voor hun van waarde zijn. Gevraagd wordt hun lekkerste, leukste of meest bijzondere recept met een mijnverleden in te sturen. Dat kan van die overheerlijke hutspot zijn waarom iemand in zijn buurt bekend staat, of van die ambachtelijk bereide couscous of Thaise curry. Een professionele chef kok kiest uit deze mengelmoes van heerlijke recepten per buurt de 3 beste recepten. Al deze recepten worden gebundeld in een uniek Heerlens kookboek. Insturen van deze recepten kan via de website www.eetkamervandewijk.nl.

Van klad tot kookboek

De in totaal 33 geselecteerde recepten worden gebundeld tot een kookboek dat de vele eetculturen die onze mijnstreek rijk is in beeld brengt. Elk recept heeft een verhaal en daarom worden ook de recepteigenaren op een bijzondere wijze in het kookboek geportretteerd waarbij ze vertellen over hun verleden, hun afkomst en hun eetcultuur. Dit kookboek zal in september 2015 worden gepresenteerd tijdens het Parkstad Culinair festival in het centrum van Heerlen.

Buurtdiners

De Eetkamer van de Wijk vindt het belangrijk dat bewoners uit verschillende buurten met elkaar in verbinding komen. Deze wisselwerking komt tot stand middels de kooksessies met de chef kok. Bewoners stemmen via www.eetkamervandewijk.nl uit de selectie van 3 recepten op hun persoonlijke favoriet. Het winnende recept wordt tijdens het buurtdiner door de eigenaar, samen met een top chef van eigen bodem, gekookt in een andere buurt. Een feestelijk maaltijd die zorgt voor een laagdrempelige kennismaking, uitwisseling van verhalen en vooral veel gezelligheid! Alle buurtdiners worden gratis aangeboden, bewoners kunnen zich hiervoor inschrijven via www.eetkamervandewijk.nl.

Reacties