Veroordelingen in zaak ‘Koningszilver’: 150 uur taakstraf

In de zaak rond het ‘Koningszilver’ van schutterij St. Sebastianus veroordeelde de rechtbank Limburg vandaag twee inmiddels ex-medewerkers van reinigingsdienst Rd4. De mannen uit Heerlen en Brunssum kregen een taakstraf van 150 uur wegens ‘verduistering in dienstbetrekking’.

Verduistering koningszilver en documenten

Zuid-Limburg werd in mei 2013 opgeschrikt door het bericht dat een kist met kostbaar koningszilver en kostbare documenten (onder andere een oud statutenboek) uit een kluis bij de Rabobank in Kerkrade was verdwenen. De stukken, die getuigden van eeuwen geschiedenis van schutterij de Broederschap St. Sebastianus 1617, bleken op 31 mei 2013 spoorloos. Na een onderzoek door de Rabobank en de politie moest de Rabobank erkennen dat de kluisruimte leeggemaakt was en dat de kist met de kostbaarheden op 28 mei 2013 met reinigingsdienst Rd4 was meegegeven.

Zo kwamen de kostbaarheden van de schutterij bij Rd4 terecht. Eén van de verdachten was bij Rd4 belast met het uitsorteren van binnengekomen goederen. Hij zag dat hij iets bijzonders aangevoerd kreeg en hij zette de bak, waarin het zilver zat, apart om het later eens goed te kunnen bekijken. Op een rustiger moment riep hij de andere verdachte erbij en ze bekeken samen de vondst. Ze hadden allebei wel in de gaten dat het iets bijzonders was en besloten de ‘ketting’ mee te nemen en te proberen om hem te verkopen. De opbrengst zouden ze samen delen.

Undercoveractie

Na een tip werd een undercoveractie opgezet. Zo werd één van de mannen in de val gelokt. Terwijl hij het geld, dat hij van de undercoveragenten had gekregen, zat te tellen, viel de politie zijn woning binnen en werd hij aangehouden. Het zilver, dat al die tijd onder de vogelren had gelegen, kon via de politie teruggegeven worden aan de Broederschap. Een paar dagen later werd de andere man aangehouden.

Eis officier van justitie en oordeel rechtbank

De officier van justitie eiste gevangenisstraf én taakstraf. Een voorwaardelijke gevangenisstraf voor beide mannen van drie maanden met een proeftijd van drie jaar. En een taakstraf van 150 uur.
Maar de rechtbank Limburg strafte milder. Zij hield rekening met het feit dat beide mannen hierdoor hun baan hebben verloren, en zij de kosten die RD4 heeft gemaakt voor het inhuren van een particulier recherchebureau moeten betalen. Ook heeft het duo spijt betuigd, en hebben zij in de periode waarin de strafzaak tegen hen heel erg lang op de plank is blijven liggen geen strafbare feiten meer gepleegd.

Als ze de opgelegde taakstraf niet (goed) uitvoeren staat daar wel 75 dagen hechtenis voor.