Wereldpremière ‘Bergdorpje Vijlen’ opent Dutch Mountain Film Festival

Foto: Wikimedia

De zevende editie van het Dutch Mountain Film Festival (DMFF) opent aanstaande vrijdag 10 februari voor het eerst met een wereldpremière.
De documentaire ‘Het Bergdorpje’ van Roel Willems uit Landgraaf toont het leven in de Limburgse heuvels, en laat zien hoe de inwoners van het enige bergdorpje in Nederland worstelen met leefbaarheid en het behouden van tradities.

“Hier beginnen de bergen”

Festivaldirecteur Toon Hezemans: “Hier beginnen de bergen! We leven in een tijd waarin we enerzijds steeds verder van de natuur en de tradities van de kleine gemeenschap komen te staan, maar er van de andere kant naar terug verlangen en dat willen koesteren. Daar komt bij dat in relatief afgelegen, moeilijker bereikbare plaatsen, de traditie en gemeenschapszin langer overleeft, en dat zo gezien Vijlen ook echt als een bergdorpje gezien kan worden.”

Foto: DMFF

Bergdorp Vijlen

Als je de snelweg verlaat en naar Vijlen rijdt, beleef je het begin van de bergen. Het langgerekte heuvellandschap golft aan de horizon als je Vijlen nadert, het hoogstgelegen dorp van ons land. Hier begint het landschap te plooien en gaat het alsmaar bergop naar het hoogste punt van België (694 m) en de top van de Eifel (747 m).
In het kerkdorp zijn veel functies behouden gebleven. Er is een buurtwinkel, een bakker, een kapper, een streekproducten winkel, zelfs een galerie. Aanjager van de lokale economie is de plaatselijke horeca. Zij werken samen en zorgen er voor dat mensen aan het werk blijven, en dan vooral jonge mensen. Maar deze groei kent een duidelijke keerzijde: oorspronkelijke bewoners keren zich tegen de toegenomen drukte in het dorp. Oude tradities en de gekoesterde saamhorigheid dreigen te verdwijnen, zo vrezen zij.

Regie, scenario en montage: Roel Willems.
Productie en redactie: Viktor Terpstra.

Te zien op vrijdag 10 februari 2017 om 19.00 uur in Columbus Earth Theater in Kerkrade.

Reacties