Gereguleerde hennepteelt voor coffeeshops is ‘praktisch’ mogelijk

Gereguleerde en gecontroleerde hennepteelt voor de bevoorrading van coffeeshops is ‘praktisch’ mogelijk. Dat is de conclusie van het onderzoek ‘regulering hennepteelt’ dat de gemeente Heerlen heeft uitgevoerd. Twee dagen voor z’n officiële afscheid als burgervader van Heerlen presenteerde Paul Depla woensdag de uitkomst van dit onderzoek.

“Laat ik vooropstellen dat we als gemeente Heerlen niét pleiten voor het legaliseren van de handel in en verkoop van softdrugs. Wat we willen is dat er een oplossing komt voor het in onze ogen halfslachtige huidige gedoogbeleid. Het is toch merkwaardig dat wij als gemeente vergunning verlenen voor het exploiteren van een coffeeshop waarvan je weet dat die met één been in de criminaliteit staat. Aan de voordeur gedoog je de verkoop, terwijl je weet dat via de achterdeur de waar uit de illegale hennepteelt aangeleverd moet worden. Wat we als gemeente voor ogen hadden was dan ook het ‘vervolmaken’ van dit gedoogbeleid”, aldus de burgemeester die tevens aangaf zich er terdege van bewust te zijn dat hiermee de illegale hennepteelt niet volledig verdwijnt.

Minder illegaliteit, meer veiligheid

Regulering van de hennepteelt zal in ieder geval zorgen voor minder illegale hennepkwekerijen, waardoor de veiligheid in de woonwijken toeneemt en de criminaliteit afneemt. Daarnaast is het beter voor de gezondheid, de kwaliteit van de softdrugs is bij gereguleerde teelt gecontroleerd. Met deze achterliggende gedachtegang ontstond het idee om in Heerlen een pilot uit te voeren met 1 coffeeshop waarbij de bevoorrading door een door de overheid gecontroleerd en gecertificeerd bedrijf plaatsvindt. Daarvoor moest eerst gekeken worden naar de praktische en economische haalbaarheid. Want blind een pilot uitvoeren die achteraf economisch en bedrijfsmatig totaal oninteressant blijkt, is zinloos.

Bedrijfsmatige aanpak

In het onderzoek werd gekeken of gereguleerde en gecontroleerde hennepteelt bedrijfsmatig interessant kan zijn als aan een aantal gewenste uitgangspunten moet worden voldaan. Voor de Heerlense situatie werden aan het producerend bedrijf de volgende uitgangspunten opgelegd:

  • voor 1 Heerlense coffeeshop moet 500 kg per jaar geproduceerd worden, in 14 verschillende soorten;
  • het bedrijf dient in alle opzichten volgens de regels georganiseerd te worden en kunnen leveren voor een marktconforme prijs van € 5,- per gram (dat is de inkoopprijs voor de coffeeshop);
  •  er moet gespecificeerd worden aangeven hoe bij productie en transport de veiligheid gegarandeerd kan worden, zowel in het licht van de criminaliteitsdreigingen als van de volksgezondheid.

Juridische aspecten

Zoals al aangegeven kwam hieruit naar voren dat gereguleerde en gecontroleerde hennepteelt ‘praktisch’ mogelijk is: via een gecertificeerd bedrijf kan een volwaardig, economisch rendabel alternatief geboden worden voor de illegale hennepteelt ter bevoorrading van coffeeshops.
Om deze pilot vervolgens op juridisch verantwoorde wijze te kunnen uitvoeren, zonder dat de betrokken partijen strafbaar handelen, zijn in het onderzoek tevens mogelijke vervolgstappen geïnventariseerd op het gebied van bestuursrecht, strafrecht en het civiele recht.

Gemeenteraad nu aan zet

Binnenkort zal het onderzoek voorgelegd worden aan de gemeenteraad. Als die de uitkomsten van het onderzoek overtuigend vindt en overweegt de pilot in de praktijk ten uitvoer te brengen, zal ze een keuze moeten maken uit die geïnventariseerde juridische mogelijkheden.