Komend weekeinde ‘Nationale Tuinvogeltelling’, ook bij IVN Heerlen

Foto: Pixabay

Tijdens het derde weekend van januari is het weer tijd om vogels te tellen. Tuinvogels wel te verstaan, dus u kunt bij wijze van spreken vanachter uw raam in een luie stoel de vogels tellen die uw tuin bezoeken.

Vogelbescherming Nederland organiseert, in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland, komende 28 en 29 januari de ‘Nationale Tuinvogeltelling’, het grootste citizen-science-project van Nederland.

Het ‘IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Heerlen’ doet komend weekeinde ook een duit in het zakje met een tweetal ‘vogel-activiteiten’.

Lezing

Vrijdagavond 27 januari geeft het IVN een lezing over vogels in de stad. Welke vogels komen in de stad voor, wat hebben ze nodig en wat kunnen we voor ze doen, zijn onder andere vragen die ter sprake komen en beantwoord worden. En wat kun je als inwoner of als overheid doen om het voor de vogels nóg aantrekkelijker te maken om in de bewoonde wereld te gaan wonen?
De lezing vrijdag begint om 19.30 uur in het IVN home aan de Gallusstraat 1 in Heerlen/Aarveld. Deelname is gratis.

Vogels tellen

Roodborstje

Zaterdagmorgen 28 januari kan iedereen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling mee komen tellen in de tuin van datzelfde IVN home. Leuk als u bijvoorbeeld zelf geen tuin heeft. Vanuit het lokaal worden niet alleen alle vogels geteld die in de tuin komen, maar geeft het IVN ook uitleg over de waargenomen vogels. Aan het eind van de dag gaan de verzamelde gegevens naar de Vogelbescherming. Die leidden hieruit af hoe het met de vogelstand is gesteld en op welke manier eventueel geholpen kan worden.
De telling in het IVN home vindt plaats van 10 tot 12 uur, en is eveneens gratis bij te wonen.

Telt u liever de vogels in uw eigen tuin, raadpleeg dan de websites www.tuinvogeltelling.nl of www.vogelbescherming.nl.
U leest daar hoe het tellen in z’n werk gaat en waar u op kunt letten. Ook kunt u hier een handig en overzichtelijk formulier met de 25 meest voorkomende vogels downloaden. Dat maakt de telling een stuk eenvoudiger, vooral voor de niet-doorgewinterde vogelaar. Ook is hier een speciale ‘tuinvogel-app’ te downloaden.

Voor meer informatie kijk op www.ivnheerlen.nl, of bel met 06-20649872.

Reacties