Winterweer in aantocht

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

We kunnen ons de komende dagen gaan opmaken voor een nieuwe plaagstoot van Koning Winter.

Sneeuw en gladheid

Vanaf vanmiddag krijgen we te maken met een aanzienlijke hoeveelheid neerslag. In eerste instantie nog in de vorm van regen, maar in de loop van de avond gaat deze via natte sneeuw over in ‘echte’sneeuw die kan blijven liggen. Er is dus overal kans op gladheid op de wegen.
Vooral komende nacht verwachten de deskundigen dat er een flinke portie witte vlokken uit de hogere atmosfeer kan gaan neerdalen, met name in Zuid-Limburg waar wel eens 5 tot 10 cm sneeuw zou kunnen vallen. Het KNMI geeft hiervoor dan ook waarschuwingscode geel af.
Tijdens deze sneeuwbuien kunnen in Zuid-Limburg zware windstoten voorkomen van 75 tot 90 km/uur.

Stormachtige wind

Ook morgenmiddag doet de wind van zich spreken. In het hele land gaat het flink waaien, met aan zee wellicht een stormachtige wind (windkracht 9) en zware windstoten, mogelijk met uitschieters tot 115 km/uur.

Gedurende de rest van het weekeinde, en ook nog op de maandag, zullen er geregeld sneeuw- en hagelbuien blijven vallen en krijgen we te maken met aanzienlijke lagere temperaturen.

Matige vorst

Vanaf dinsdag wordt het weliswaar droog met regelmatig zonnige perioden, maar tevens nóg een stuk kouder. De wind is dan naar het noordoosten gedraaid en de temperaturen zullen dan ook overdag niet meer tot boven het vriespunt weten te geraken. ’s Nachts gaat het matig vriezen, dat wil zeggen dat de nachttemperatuur tot tussen de -5°C en -10°C zal zakken. En mocht er sneeuw liggen, dan bestaat de mogelijkheid dat het kwik zelfs de -15 °C weet aan te tikken!

Reacties