Komende nacht en zaterdag overdag grote kans op ijzel

Foto: Pixabay

Het KNMI, WeerOnLine en Weerplaza waarschuwen voor extreem weer. De komende nacht en zaterdag overdag is er in het gehele land grote kans op gladheid door sneeuw en/of ijzel. Het KNMI geeft code oranje af voor morgen, die met een beetje pech nog van kleur kan veranderen naar rood.

Van sneeuw naar ijzel

De winterse neerslag begint vanavond in het westen van het land in eerste instantie als sneeuw. Maar na een aantal uur gaat deze over in onderkoelde regen of motregen. Met ijzel tot gevolg. Dat neerslaggebied trekt langzaam vanuit het westen oostwaarts over ons land.

Zaterdag overdag valt er nog geruime tijd winterse neerslag in de vorm van lichte ijzel, in het zuidoosten aanvankelijk nog als sneeuw.
Omdat de temperatuur vanuit het westen langzaam oploopt verdwijnt de gladheid geleidelijk vanaf het einde van de ochtend in het westen, maar in het oosten en zuidoosten kan de gladheid nog tot in de avond aanhouden.

Het goede nieuws is, dat na morgen de ergste kou voorlopig uit de lucht is. De voorspellingen geven met ingang vanaf aanstaande zondag overdag geen temperaturen onder het vriespunt meer aan voor de komende twee weken. En pas vanaf volgende week zaterdag zakt de temperatuur ’s nachts weer tot onder het nulpunt.

IJsdag

Overigens kon vandaag al de eerste officiƫle ijsdag van 2017 genoteerd worden. Moesten we vorig jaar daarop nog wachten tot 29 december, dit jaar is het al na 6 dagen raak met de koude.

Reacties